Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Zemřel ostravský grafik a ilustrátor Jiří Neuwirt. Bylo mu 75 let

Zemřel ostravský grafik a ilustrátor Jiří Neuwirt. Bylo mu 75 let

15.1.2024 15:10 Obraz & Slovo » Zaostřeno

Ve věku 75 let zemřel v Ostravě grafik, malíř a ilustrátor Jiří Neuwirt. Informaci potvrdila deníku Ostravan.cz jeho dcera Lucie Neuwirtová. Umělec se dlouhodobě potýkal se závažným onkologickým onemocněním, kterému nakonec podlehl.

Zvětšit obrázek

Výtvarník Jiří Neuwirth.
Foto: Archiv J. Neuwirtha

Posledních dvacet dní svého života strávil v ostravském Hospici svatého Lukáše, kde také 10. ledna zemřel v kruhu svých blízkých. „Dostalo se nám té nejdůležitější, smutné, a přesto úlevné možnosti být s ním do posledního výdechu, provázet jej do konce.  Jeho odchod byl klidný a pokojný, po posledních nejnáročnějších měsících,“ sdělila Neuwirtova dcera. Poslední rozloučení se odehrálo v nejužším rodinném kruhu, protože umělec si smuteční obřad nepřál.

Jiří Neuwirt absolvoval Střední umělecko-průmyslovou školu v Brně, od konce šedesátých let se věnoval uměleckému kovářství a medailérství, později se ale více zaměřil na grafiku. Zájem o literaturu ho pak přivedl i ke knižním ilustracím.

Byl členem ostravského výtvarného spolku Nová věc, který je součástí Unie výtvarných umělců ČR. Působil také jako pedagog na Střední umělecké škole v Ostravě a na soukromé škole Ave Art. Během svého života uspořádal desítky samostatných výstav.

„Denně kreslil, v digitální podobě, ještě tři měsíce před svým odchodem. Byl a zůstává panem grafikem, malířem a ilustrátorem i autorem bibliofilií. Jako dlouholetý pedagog pomohl najít cestu mnoha žákům, výborným výtvarníkům,“ dodala Neuwirtová.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.