Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nový koncertní projekt Sounds of Diversity spojí Ostravu, Katovice a Žilinu. Skladby zazní ve světových premiérách

Nový koncertní projekt Sounds of Diversity spojí Ostravu, Katovice a Žilinu. Skladby zazní ve světových premiérách

7.2.2024 21:07 Hudba » Zaostřeno

Česko, Polsko, Slovensko: tři sousedící státy, tři rozmanité scény současného umění. K jejich propojení dojde v nově vzniklém projektu, jehož pilotní ročník se uskuteční ve druhé polovině března. Z Ostravy přes Katovice až do Žiliny bude putovat nový ansámbl muzikantů s programem sestávajícím ze čtyř nových kompozic a s unikátním scénickým pojetím jen pro tuto příležitost. Koncert s názvem Sounds of Diversity (Zvuky rozmanitosti) se uskuteční v Ostravě 18. března, v Katovicích o den později a v Žilině 20. března.

Zvětšit obrázek

Cimbalista a skladatel Daniel Skála.
Foto: Archiv D. Skály

S novým koncertním projektem přichází Tvůrčí centrum Ostrava, již pět dekád fungující spolek, který vznikl s cílem sdružovat skladatele, umělce a příznivce současného umění zejména z Ostravy a okolí. Myšlenka na uskutečnění mezinárodního projektu propojujícího země Visegrádské čtyřky vyplynula z již započaté spolupráce Tvůrčího centra Ostrava zejména s polskými umělci. Za nápadem rozšířit tuto kooperaci na další sousední stát stojí současná šéfka Tvůrčího centra Marcela Kysová a skladatelka Petra Šuško; kromě Polska chtěly zapojit také Slovensko a navázat tak hlubší spolupráci v rámci geograficky i historicky provázaného trojúhelníku. Ten také reprezentují místa konání tří koncertů.

Na projektu se dále podílí v Katovicích působící regionální pobočka Svazu polských skladatelů zastoupená skladatelem Przemysławem Schellerem (1990) a také slovenský soubor EnsembleSpectrum v čele se skladatelem a dirigentem Matejem Slobodou (1988). Oba se na koncertech představí jako autoři, Sloboda navíc také jako dirigent.

Základní autorskou čtveřici pak doplní právě Petra Šuško (1976) a také Markéta Dvořáková (1977). Připravované skladby vznikají přímo pro tento projekt, na ostravském koncertě tak zazní ve světových premiérách. Koncerty odehraje pro tuto příležitost vzniklý Sounds of Diversity Ensemble složený ze čtrnácti hudebníků, zastupujících všechny tři zmíněné státy.

Specifikem miniturné bude rovněž práce s jednotlivými prostorami, v nichž se koncerty uskuteční: ostravským City Campusem (loni otevřené nové budově Fakulty umění Ostravské univerzity), koncertním sálem katovického rozhlasu a žilinskou Novou synagogou.

O konkrétní podobu scénického a světelného designu se postará režisér a scénograf Tomáš Volkmer. Umělecký koncept večera bude doplněn o propojující dramaturgickou linii, zapojující všechny zúčastněné, včetně publika. Půjde o netradiční skladbu s prvky řízené improvizace, která bude rozdělena na několik částí, umístěných do pauz mezi čtyřmi zbylými premiérovými kompozicemi.

Jejím autorem bude cimbalista a skladatel Daniel Skála, který ji rovněž oddiriguje. Úkolem této dramaturgické linky bude propojit jednotlivé skladby a utvořit z koncertu dramaturgicky ucelený, zážitkový projekt.

Sounds of Diversity:
18. března 2024. Ostrava (City Campus Ostravské univerzity)
19. března 2024. Katowice (Studio Koncertowe Radia Katowice)
20 března 2024. Žilina (Nová synagóga)
Začátky koncertů vždy v 18:30.

Účinkuje: Sounds of Diversity Ensemble
Dirigenti: Matej Sloboda, Daniel Skála
Scénická spolupráce: Tomáš Volkmer

Premiéry skladeb: Markéta Dvořáková, Petra Šuško, Matej Sloboda, Przemysław Scheller, Daniel Skála

Zdroj: Tisková zpráva Tvůrčího centra Ostrava

Více informací na www.soundsofdiversity.com.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.