Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Za dveřmi je 67. ročník Těškovického jara, jedné z nejstarších přehlídek v zemi

Za dveřmi je 67. ročník Těškovického jara, jedné z nejstarších přehlídek v zemi

11.2.2024 08:43 Divadlo » Zaostřeno

Divadelní přehlídka Těškovické jaro, která se koná již od roku 1956, se bude letos konat již po šedesáté sedmé. Zahájení letošního ročníku bude v sobotu 24. února 2024 a vyvrcholí v měsíci květnu domácí premiérou nového představení divadelního souboru Berani Těškovice, který udržuje a rozvíjí tradici ochotnického divadla již od roku 1897 a je jedním z nejstarších souborů v České republice.

Zvětšit obrázek

Z minulého ročníku Těškovického jara.
Foto: organizátoři

Na letošním 67. ročníku divadelní přehlídky Těškovické jaro se návštěvníci mohou těšit na celkem pět představení různých divadelních souborů nejen z Moravskoslezského kraje, které do kulturního domu v Těškovicích na Opavsku přivezou převážně komedie.

Divadelní přehlídku zahájí v sobotu 24. února Mokrolazecká divadelní činohra s představením Dobytí severního pólu. Tento velice známý a oblíbený divadelní kus vypráví o skupince českých otužilců, kteří se rozhodnou pro cestu na severní pól. Mokrolazecká divadelní činohra začal svou činnost kolem roku 2013 a specializuje se především na představení z pera autorů Zdeňka Svěráka, Ladislava Smojaka a Járy Cimrmana – alespoň doposud tomu tak vždy bylo.

Jako druhé představení v pořadí odehraje 16. března divadelní soubor Chaos Valašská Bystřice komedii Vraždy a něžnosti autora Antonína Procházky. Hlavní představitel Lumír se rozhodne ukončit dlouholetý poměr s milenkou Stellou ďábelským plánem milenku zavraždit. Ovšem není jediný který se rozhodl využít jedinečné nabídky na poklidný víkend v šumavském ráji. Tradicí divadelního souboru Chaos je, že čas po prázdninách věnují nácviku nové hry, která se před diváky dostane těsně před Vánoci. Premiéru vždy hrají na domácí scéně ve Valašské Bystřici a následně během sezony odehrají kolem dvaceti představení.

Další divadelní představení bude následovat hned další sobotu 23. března představením Hvězdné Manýry, kterou do Těškovic přiveze Lidové divadlo při MIKS Krnov. Dvě umělkyně, které vystupují na koncertu s beneficí na podporu amerických válečných výdajů, se nesnášejí a potkají-li se na jevišti, neváhají zajít až k fyzickému napadení. Jak je ubytovat, aby se nepotkaly? Ředitel hotelu připraví přesný plán, který ale od začátku selhává. Lidový soubor se pravidelně se účastní krajových přehlídek v Moravskoslezském kraji. Je pravidelným účastníkem na Ostravských bucharech, odkud si přiváží ocenění poroty včetně nominací a doporučení na národní přehlídku do Volyně.

Čtvrtým představením bude 20. dubna divadelní hra Ryba ve čtyřech, kterou představí těškovickým divákům Divadelní spolek Kotouč ze Štramberku. U tří neprovdaných sester vlastnících pivovar je už dlouhou řadu let zaměstnán sluha, který celou dobu vykonával nejen mnoho funkcí v domácnosti, ale postupně se stal i jejich milencem.  Tyto „služby“ vykonával bez reptání a dobrovolně, avšak všechny sestry mu slíbí, že dostane po jejich smrti určitou částku peněz. Jenže chce peníze již nyní, neboť cítí, že by se jejich smrti dočkat nemusel. Nedílnou součástí historie Divadelního souboru Kotouč Štramberk je také jejich vlastní divadelní přehlídka. V letošním roce se bude konat již XXVI. štramberská divadelní přehlídka amatérských divadelních souborů.

Celý letošní ročník divadelní přehlídky Těškovické jaro uzavře tradičně domácí soubor Berani představením Dokonalá svatba v sobotu 18. května. Bill s Rachel jsou šťastný pár, který má před svatbou. Jenže hlavní hrdina Bill se po rozlučce se svobodou probouzí v jiném apartmá, než ve kterém měl být, a vedle jiné dívky, než je jeho nastávající. Co teď? Může dokonale naplánovaná svatba skončit jinak než absolutní katastrofou? Divadelní soubor v Těškovicích má hluboké kořeny, tradici ochotnického divadla udržuje a rozvíjí od roku 1897. V roce 2022 už to bylo 125 let. Každý rok se snaží přicházet před diváky s novou hrou zejména komediálního žánru.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.