Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Podcast Griff: S ředitelem Janáčkovy filharmonie Janem Žemlou nejen o budoucím koncertním sále

Podcast Griff: S ředitelem Janáčkovy filharmonie Janem Žemlou nejen o budoucím koncertním sále

4.3.2024 19:08 Hudba

Kolikrát viděl na pódiu dusícího se pěvce? Jak vnímá takovou situaci orchestr? Jaká chemie byla mezi ostravskými hudebníky a končícím šéfdirigentem Vasilijem Sinajským? Kdo bude jeho nástupcem? Bude nový koncertní sál přínosem i pro nehudební diváky? Jak hodnotí letošní jubilejní 70. sezonu Janáčkovy filharmonie? Co mu dává Ostrava, do které už dvanáct let dojíždí z vesnice u Drahanské vrchoviny?

O tom vše hovoří ředitel filharmonie Jan Žemla ve video podcastu Rádia Ostravan Griff, který moderují Lucie Křížková a Tomáš Indrei.

Záznam rozhovoru si můžete poslechnout také na Spotify

Poslechněte si i další epizody podcastu Griff, které vznikly v průběhu posledního půl roku.

PODCAST GRIFF – s architektem Davidem Kotkem 
V čem je Angola progresivnější než Ostrava? Proč má mít Ostrava mrakodrap? Proč je Karolina pro Ostravu přínosem? Které místo ve městě se může stát TOP lokalitou? Co plánuje jeho Projektstudio? Co ho nabíjí a co ubíjí?

PODCAST GRIFF – s hercem a provozovatelem baru Waldemar Přemyslem Burešem

Kde se inspiroval při ztvárnění estébáka v seriálu Volha? Odkud se bere jeho chlapáctví? Proč si herečka Klára Melíšková myslí, že je charakterní herec? Jak je možné, že i když žije v Ostravě a nemá herecké vzdělání, hraje v tolika seriálech a dalších filmových projektech? Plánuje organizovat v Ostravě nějakou kulturu?

PODCAST GRIFF – s malířem Pavlem Formanem

Nejen o jeho aktuální tvorbě. Proč rád maluje svou dceru? Jak prožívá otcovství ve čtyřiceti letech? V čem ho ovlivnil pobyt v Berlíně, kde žil, když mu bylo dvacet? Jak vnímá Berlín dnes? A proč se s kolegy rozhodl provozovat vlastní galerii GDM?

PODCAST GRIFF – s hercem Josefem Trojanem
Proč se rozhodl po natočení filmu Šarlatán získávat divadelní zkušenosti v ostravském Divadle Petra Bezruče? Musel na konkurz? Jak vnímá svůj ostravský pobyt? Dává mu táta Ivan Trojan herecké rady? Co vzkazuje divákům, kteří si během představení pomalu rozbalují bonbóny?

PODCAST GRIFF – s pastelkovým mágem Honzou Šádkem

Každý máme svůj smutný příběh. Honza vypráví ten svůj. Od heroinu k úspěšnému výtvarníkovi, jehož kresby dnes pomáhají i dětem v nemocnicích. Neláká ho štětec? Jak žije, když nekreslí? Kolik pastelek padne na jeho největší kresby? Existuje elektronické strouhátko?

PODCAST GRIFF – s herečkou Komorní scény Aréna Zuzanou Truplovou
Jak je těžké pro herečku vybrat správný čas na mateřství? Proč si myslí, že je nejvíc hejtovanou raperkou v Česku? Jak se s tím vypořádala? A jaké to je, když si pražský režisér během natáčení seriálu myslí, že je šikovná komparzistka?

PODCAST GRIFF – s muzikálovým hercem Tomášem Savkou
Proč přišel na rozhovor dvakrát? Jak vnímá Thálie, které za své role získal? Proč dal před lety přednost muzikálu v Ostravě? Jaké bylo pracovat během covidu manuálně? Jaký měl vztah k operní pěvkyni Patricii Janečkové? Čím ho vyškolila Jiřina Bohdalová?

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.