Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Blíží se další Kopřiva, festival, který je divadelní tváří průmyslové a sportovní Kopřivnice

Blíží se další Kopřiva, festival, který je divadelní tváří průmyslové a sportovní Kopřivnice

20.3.2024 21:52 Divadlo » Zaostřeno

Na konci dubna se v Kopřivnici sejdou čeští, slovenští a polští umělci na přehlídce autorského divadla. Festival Kopřiva dospěl do 38. ročníku a od 25. až 27. 4. dubna 2024 nabídne besedu u kulatého stolu a osm originálních představení.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Studia G Molly Sweeney.
Foto: Studio G

„Každý ročník měl ve svém podtitulu určitou myšlenku,“ říká dramaturg festivalu Jiří Cachnín. „Protentokrát chceme zkoumat nálady ve společnosti a potřebu opory, kterou si neseme každý sám v sobě. Vyjádřili jsme to mottem Hodnoty, které přetrvávají navzdory času.“

Právě na toto téma odstartuje Kopřivu diskusní setkání Kulatý stůl 25. dubna od 17 hodin v Katolickém domě v Kopřivnici. Nad ústředním tématem budou besedovat mediátorka Katarína Dubělčíková, dominikán Jan Rajlich a rodinná terapeutka Miluše Gicklhornová. Debatu bude moderovat sociolog Jiří Siostrzonek.

A v pátek 26. dubna to začne! Odpoledne od 13:30 uvede divadlo Fortissimo z Trenčína představení Kufrík. Program určený pro mladší děti je prvním setkáním s pantomimou Vlada Kulíška. Vtáhne je do dění na jevišti a ani rodičovský doprovod se rozhodně nebude nudit. Nejen pro dětského diváka hraje Divadlo PIKI z Pezinoku. V 16:30 začne jeho Plechová Mína. Pozve nás na cestu za ohroženým dítětem, kterému voják daruje nebezpečnou „hračku“. Plechová Mína vychází ze stejnojmenné knihy Pavla Hrnčíře. Představení je vhodné pro děti i dospělé od 6 let.

Páteční večer už patří výhradně dospělým divákům. Studio G Ostrava má ve svém repertoáru představení Molly Sweeney. V 18:00 rozehrají příběh nevidomé Molly a dvou – pro ni podstatných – mužů. Skvělá příležitost pro Lenku Kucharskou Sedláčkovou, Dušana Urbana a Vladislava Georgieva.

Vyvrcholením páteční nabídky bude Divadlo Kontra ze Spišské Nové Vsi. Do Kopřivnice přijíždí opakovaně. Tentokrát se scénickou verzí osudu Wojteka Kurtyky, který má na svém kontě několik zdolaných vrcholů himalájských velikánů. Inscenace Čínský maharadža začíná ve 21:30.

Sobotní program 27.dubna odstartuje už dopoledne v 10 hodin. Divadlo Fortissimo nabízí dětem i jejich rodičům představení Kráľ Šašo inspirované středověkými hrami. Vlado Kulíšek, který s pantomimou jezdí po celém světě, vytvoří iluzi, která je svým sdělením a přesahem překvapivě aktuální.

Nevšední setkání pod názvem Teatralność uvede Mateusz Nowak. Jeden z nejzajímavějších představitelů divadla jednoho herce v Polsku a muž mnoha tváří. Přijede znovu na Kopřivu, aby svým divákům zprostředkoval jedinečný umělecký zážitek. Jeho produkci nejvýstižněji charakterizuje slogan: Divadlo jako život. Život jako divadlo.

Loutkové představení pro dospělé odehraje v sobotu v 18:45 Bábkové divadlo Bratislava s inscenací Príbehy stien, o stěnách, které nám brání ve výhledu, i o těch, které pomyslně stavíme mezi sebe. Některé nás chrání, jiné omezují.

Tak trochu z jiného soudku se zdá být představení Divadla Šumperk s názvem Tři testry, které začíná ve 20:45. Uzavře sobotní program a vlastně celý festival. Bude to o samotě, strachu i o malých a přitom velkých věcech, které mohou nečekaně ovlivňovat náš život. Interaktivní monodrama, v němž se na toku děje podílí publikum, rozehraje Ladislava Jančíková.

Divadlo v podobě, jakou nabízí Kopřiva, má své věrné diváky a srdcaře. Zároveň oslovuje už několikátou mladou generaci. Má taky soubory a tvůrce, kteří přijíždějí opakovaně. Někteří už ale nepřijedou nikdy. Těm bude věnovaná mše, která v kostele sv. Bartoloměje začíná ve čtvrtek v 19:30 hodin.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.