Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Ostravští umělci opět otevřou dveře svých ateliérů. Open Studios se uskuteční už potřetí

Ostravští umělci opět otevřou dveře svých ateliérů. Open Studios se uskuteční už potřetí

26.3.2024 21:48 Obraz & Slovo » Zaostřeno

Zpřístupnit současné výtvarné umění široké veřejnosti – to je heslem spolku Open Studios Art Hub, organizátora již třetího ročníku festivalu otevřených ateliérů Open Studios Ostrava 2024. Dveře se letos otevřou v devíti lokacích, a to ve dnech 18. až 20. dubna 2024. Návštěvníci budou moci nahlédnout do ateliérů malířů, sochařů a dalších výtvarníků a zažít tak společně atmosféru současné ostravské výtvarné scény. V letošním roce festival spolupracuje kromě Fakulty umění Ostravské univerzity také s Bauhausem/Plato Ostrava.

Zvětšit obrázek

Pohled do ateliéru Václava Buchtelíka.
Foto. Open Studios Ostrava

Antikvariát a klub Fiducia, Ateliéry Na Fráni Šrámka 5, Ateliéry Mostárenská, Ateliéry Vítkovice – Studio Uhaus, Fakulta umění Ostravské univerzity, Ateliéry Cihelní a Ateliéry Novoveská – to jsou umělecké klastry, komunity, které se v letošním roce znovu zapojí do programu festivalu.

„Umělecké klastry, ale i samostatné ateliéry jsou neodmyslitelnou součástí programu festivalů, které již třetím rokem v Ostravě organizujeme,“ přibližuje za organizátory umělecký ředitel spolku a výtvarník Václav Kočí, který je již třináctým rokem pořadatelem stejnojmenného festivalu v Brně. Kromě již zmíněných uměleckých komunit mohou návštěvníci v letošním roce nahlédnou také do ateliéru Kataríny Szanyi a Marka Nenutila.

„Ateliér je místem, kde může návštěvník zachytit atmosféru, která vzniká přirozeně při tvorbě díla. Je to místo, kde výtvarné dílo dostává fyzickou podobu a opouští pouhou představu umělce, který stojí za jeho vznikem. Každoročně sám navštěvuji desítky ateliérů svých kolegů ve snaze tuto atmosféru dostatečně načerpat a pochopit tak celkový kontext a záměr sdělení přeneseného do podoby obrazu, sochy či jiného výtvarného principu více než čtyř desítek současných profesionálních výtvarníků působících v Ostravě. Pevně doufám, že s tímto zážitkem odcházejí také návštěvníci našeho festivalu,” dodává Václav Kočí.

„Ostrava je, dle mého názoru, vedle Prahy a Brna dalším důležitým centrem současného výtvarného umění v Česku. Je podstatné podporovat komunity umělců sídlící v těchto centrech a vytvářet program zdůrazňující jejich tvorbu,” doplnil Vladimír Beskid, ředitel galerie Jána Koniarka v Trnavě a kurátor participující na novém formátu letošního festivalu – Studio Tour.

Ve čtvrtek 18. dubna proběhne oficiální zahájení festivalu v rámci vernisáže výstavy brněnské umělkyně Natalie Perkof v galerii Dole, sídlící v Antikvariátu a klubu Fiducia.

V pátek bude program festivalu pokračovat vernisáží výstavy Libora Novotného ve Studiu Uhaus, jedné z nejmenších ostravských galerií. Následně se dění přenese na již tradiční lokaci do Ateliérů Na Fráni Šrámka 5, kde proběhne komentovaná prohlídka a také první dvojvernisáž na sobě nezávislých výtvarníků Libuše Pražákové a Vojtěcha Radakulana v tamní Kalerii s čupr uměním Saigon. Páteční den bude zakončen afterparty, která proběhne ve Studiu Faraji, sídlícím na stejné lokaci.

V sobotu proběhnou hned dvě komentované prohlídky, a to na Fakultě umění Ostravské univerzity a v Ateliérech Novoveská a následně v ateliérech Cihelní. Své individuální ateliéry otevřou v sobotu také Katarína Szanyi a Marek Nenutil. Poslední část programu se poté odehraje v PLATO Bauhaus, kde proběhne komentovaná prohlídka a také workshop brněnských rezidentů uměleckého Inkubátoru Open Studios Nely Maruškevič a Jana Bražiny.

„V letošním roce se naše celoroční působení přesune také do Ostravy, kde aktuálně usilovně pracujeme na vzniku Inkubátoru, rezidenčního programu pro absolventy Fakulty umění Ostravské univerzity. Chceme sem přivážet odborníky z celé republiky i ze zahraničí a podílet se tak na rozvoji zdejší umělecké scény stejně, jako to již třetím rokem praktikujeme v Brně,“ nastínil plány do budoucna Václav Kočí.

Veškerý program je přístupný zdarma, kompletní soupis akcí lze nalézt na webu https://www.openstudios.cz/formats/open-studios-ostrava/

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.