Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zaposlouchejte se do našich melodií, radí Jakub Forst z deathmetalových Syridas před křtem alba v Barráku

Zaposlouchejte se do našich melodií, radí Jakub Forst z deathmetalových Syridas před křtem alba v Barráku

8.4.2024 09:09 Hudba

Deathmetaloví Syridas vydali druhé album. Se zpěvákem Jakubem Forstem jsme probrali, proč se nový počin jmenuje When Death Calls. Dále zjistíte, která z nových písní vypovídá o konci přátelství nebo proč podle kapely život není spravedlivý. Ostravská kapela své album pokřtí v pátek 12. dubna v klubu Barrák, kde dále zahrají Bastard, Gate Crasher a ChráŇená Dílna.

Zvětšit obrázek

Metalová kapela Syridas, Jakub Forst v popředí.
Foto: archiv kapely

Vydáváte nové album When Death Calls. Jak bys ho představil těm, kteří ho dosud neslyšeli?

Brutální, rychlé, tvrdé, ale s chytlavými pasážemi a ještě melodičtější než náš debut Awaken.

Má nahrávka nějakou jednotící myšlenku, která doprovází všechny skladby?

Obsahuje myšlenky každého člověka, které během života prožijeme.

Když jste začali tvořit písně pro nové album, měli jste nějakou vizi, jakého výsledku chcete dosáhnout, nebo jste spoléhali na pomyslné kouzlo okamžiku?

Musím říct, že vize byla jasná, a to nová tvorba! Chtěli jsme mít v repertoáru více skladeb a další šlágry, co zaujmou posluchače (smích)…

Melodický death metal zažil největší boom hlavně v posledním desetiletí 20. století. Jaké prvky z toho období se snažíte ve svých skladbách uchovat a naopak co nového chcete tomuto žánru přinést?

Prvky jsou asi stejné jako na našem prvním albu Awaken, k tomu můžeme připočítat heavymetalové či blackmetalové elementy a trochu hardcore hudby.

Vaše skladby jsou na poslech poměrně složité, zakomponovali jste do nich spoustu prvků a změn temp, které nemusí být při letmém poslechu patrné. Máte nějakou radu pro fanoušky, jak nejlépe nahrávku poslouchat a přitom udržet pozornost?

Zkoušeli jsme krásně experimentovat se změny temp a opravdu to má jakýsi nádech, jelikož místy potřebuje skladba proudit a jindy pozvolněji plynout. Radu bych měl asi takovouto: „Zaposlouchejte se do melodií.“

Co rozhodlo o tom, že album pojmenujete When Death Calls, což je dvanáctá píseň na desce?

V refrénu skladby se zpívá: „Když smrt volá, jde si pro tebe!“ Přesně tak k nám přišla pro název desky.

Obal alba má velmi blízko ke světu fantasy. Je to náhoda?

Je to spíše náhoda. S obalem nám pomáhal Radim Kubánek, který na něm zobrazil démona či entitu, která přichází z temnoty.

Jedním z povedených songů je určitě Traitor. Jak vznikala zrovna tato píseň? Jakou náladu chcete ve fanoušcích vyvolat tím, v podstatě hned od začátku doprovází píseň sólová kytara?

Je to taková baladovka a vyprávění o pohřbení přátelství.

Ve skladbě The Black World zpíváte, že život není spravedlivý. Co konkrétně máte na mysli?

Tato píseň je o smrti obecně. Když přijde pro dobré lidi ve špatné době.

Snad jen do písně Our Hearts Ablaze jste zakomponovali pomalejší pasáže, které navíc evokují i atmosféru doom metalu. Neuvažovali jste o tom, že byste měli více skladeb ve středním tempu?

Tento song byl pro nás velmi experimentální, jelikož takovou pomalou skladbu máme zatím jednu, a to The Coldest Night na albu Awaken. Tak jsme na druhém albu chtěli i druhou pomalou. Spíš jsme uvažovali o pozvolném dýchání v tempu 170bmp, plus minus.

Patříte ke kapelám, které si uvědomují, že k tomu, abyste oslovili co nejvíce fanoušků, je třeba absolvovat co nejvíce koncertů, a to i s žánrově odlišnými kapelami. Jaký největší přínos pro vás tyto koncerty mají?

Začali jsme spolupracovat s německými kapely Mindreaper a Verderbnis na výměnných akcích. Do toho vyzkoušíme v budoucnu spolupráci s dalšími jejich spřátelenými kapelami. To nám přijde mnohem lepší než výměnné akce jenom tady v Česku.

Co vás čeká v nejbližší době kromě pátečního křtu alba v Barráku?

V květnu budou ve výrobě naše nové trička a mikiny, 15. června pak zahrajeme na Czech Death Festu. Poslední srpnový den vystoupíme na akci Barrák Metal Hrad, kde se dále představí Marduk, Krisiun, Malevolent Creation, Disfigured Corpse, Gutalax nebo Fleshless. V říjnu nás čeká velké turné s kapelou Madrain po Maďarsku, Slovensku, Polsku a Rumunsku.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.