Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival Břeh se vrací do Provozu. Láká třeba na post-punkový objev z Islandu, dívčí úderku Gróa

Festival Břeh se vrací do Provozu. Láká třeba na post-punkový objev z Islandu, dívčí úderku Gróa

9.6.2024 18:50 Hudba » Zaostřeno

Prostory kulturního centra Provoz na Havlíčkově nábřeží v Ostravě v sobotu 15. června rozezní už druhý ročník jednodenního festivalu Břeh. Těšit se můžete na hudební multižánrový happening z produkce provozáckého týmu.

Zvětšit obrázek

Z koncertu kapely Gróa.
Foto: Bandcamp

„Břeh je celoročním vyvrcholením naší dramaturgické rozkročenosti. Provoz si celkově zakládá na tom, že dává prostor projektům napříč žánry, nejsme nijak vyhraněni, a to platí nejen o hudbě, ale také o našich literárních nebo výtvarných akcích jako jsou Inverze a Luft. Máme super hudební dramaturgickou radu, kde jsou Tomáš Homolík, Linda Wojnarová, Jan Valigůra a Nela Červená, všichni mají svůj originální pohled a favorizované žánry, takže když to dáte dohromady, vznikne Břeh – festival, kde se mísí hardcore a punk s moderní elektronikou,” říká ředitel Provozu Jan Dvořák.

„Společným jmenovatelem ale zůstává aktuálnost, všichni vystupující patří k tomu nejlepšímu, co lze v československém alternativním prostoru najít,” dodává.

Celkem na festivalu vystoupí osm kapel a umělců. Mezi domácími interprety to bude například EBM projekt Bunkerer nebo experimentální audiovizuální raperka Klara Wodehn.

Kromě českých účinkujících jsou v programu i dva interpreti ze zahraničí. Konkrétně se jedná o punkovou kapelu z Islandu Gróa, která má za sebou například živé vystoupení v legendárním Rádiu KEXP, nebo francouzského chameleona Rydera The Eagle. „Tito umělci dodávají Břehu punc neopakovatelnosti a zároveň do Ostravy přinášejí světovou kvalitu,” doplňuje Dvořák.

Festival začne 15. června od 15 hodin natáčením podcastového pořadu Punk Tales Vojtěcha Plháka (Obscura Radio) přímo v prostorách Provozu. Kompletní program si můžou zájemci projít na webových stránkách https://provoz.net/event/breh-2024

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.