Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Filharmonie zahájila nový rodinný cyklus. Příště by neškodilo větší zapojení dětí

Filharmonie zahájila nový rodinný cyklus. Příště by neškodilo větší zapojení dětí

11.11.2013 00:00 Hudba

Úplně nový cyklus hudebních pořadů, určených pro nejmenší posluchače, zahájila v neděli odpoledne Janáčkova filharmonie Ostrava. Nová série začala speciálním koncertem s názvem Tleskáme aneb rytmus v hudbě.

Zvětšit obrázek

Během netradičního koncertu byly děti vtaženy přímo do děje.
Foto: Milan Bátor

Kvůli nečekaně velkému zájmu rodičů s dětmi začal nedělní filharmonický koncert s drobným zpožděním. Nedočkavým malým divákům zahrál ostravský orchestr pod taktovkou Jana Kučery na úvod Čajkovského Květinový valčík.

Poté se publiku představili dva průvodci – mladí herci Michal Sedláček a Pavla Gajdošíková, známí z Divadla Petra Bezruče. Vyprávěli dětem, že musí neustále cvičit na všechny nástroje a že by si rádi jen tak sedli a četli noviny. Jejich vstupy byly prokládány hudebními ukázkami, které mohou ilustrovat různé rytmy a tempa. Například zvonkohra signalizovala klepání na dveře nebo Brahmsův Uherský tanec d-moll byl zase příkladem urputného rytmu.

Pěkným intermezzem bylo vystoupení mladého talentovaného klavíristy Vojtěcha Říhy, který dětem zahrál první větu Haydnova klavírního koncertu D-dur. Dalším bodem koncertu bylo pozvání dětí na podium. Ty si mohly cestou půjčit hudební nástroje a zahrát si samy.

Koncert byl určitě pro většinu dětí příjemným zpestřením a obohacením. Dramaturgie pořadu však nebyla optimální. Příliš mnoho prostoru bylo věnováno komplikovanému příběhu s novinami a tleskat do rytmu Bizetovy Carmen děti mohly až v druhé polovině bezmála hodinového programu. Tím a krátkým společným muzicírováním na podiu byla jejich hudební aktivita u konce. Příště by neškodilo zvolit jednodušší příběh a dát dětem daleko víc příležitostí zapojit se do hudebních činností.

Dalším tématem rodinného cyklu bude Barva v hudbě. O té se malí posluchači něco mohou dozvědět 19. ledna 2014.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.