Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Novinka v Divadle loutek: Děti se mohou těšit na Královnu Koloběžku

Novinka v Divadle loutek: Děti se mohou těšit na Královnu Koloběžku

14.11.2013 00:01 Divadlo

Po veršované Zlatovlásce Josefa Kainara, která zahájila novou sezónu v Divadle loutek Ostrava, chystají ostravští loutkáři další novinku na motivy české literární předlohy. V pátek uvedou premiéru nové inscenace Královna Koloběžka První, inspirované známou pohádkou Jana Wericha.

Zvětšit obrázek

Foto z generální zkoušky Královny Koloběžky První.
Foto: Roman Polášek

Pohádku o rybářově dceře Zdeničce vybralo Divadlo loutek Ostrava z Werichovy knihy Fimfárum. „Snažíme se, aby v dramaturgii našeho divadla byla zastoupena díla mistrů slova české literatury, k nimž Jan Werich bezesporu patří,“ říká ředitelka divadla Jarmila Hájková.

„Chceme dětem, ale i dospělým divákům nabídnout představení nejen jako špičkovou podívanou pro oči, ale také chceme, aby diváci měli co poslouchat. Věřím, že krásná čeština pana Wericha ukáže malým i odrostlejším návštěvníkům, jak bohaté a rozmanité možnosti vyjadřování náš mateřský jazyk nabízí,“ dodává ředitelka.

Královna Koloběžka První je druhou Werichovou pohádkou na jevišti Divadla loutek Ostrava – v roce 1999 zde byl uveden Paleček.

Werichovy pohádky se těší rovněž filmovému zpracování – Královna Koloběžka První byla zfilmována v roce 1981 s tehdy pětadvacetiletou Dagmar Patrasovou v titulní roli, velké popularity rovněž dosáhla filmová adaptace pohádky Tři veteráni či animovaný film Fimfárum.

Divadlo loutek nabídne Královnu Koloběžku První v úpravě a režii Václava Klemense, v kostýmech a s loutkami Jaroslava Milfajta a s hudbou Tomáše Rossiho.

Kromě maňásků a marionet hrají Lenka Macharáčková, Irena Křehlíková, Ivan Feller, Ivo Marták, Martin Legerski, Aleš Petrič a Martin Štěpanda. Klasické rodinné představení pro děti od 6 let má premiéru v pátek od 17 hodin, pro veřejnost se dále hraje v neděli 17. listopadu v 10 a v 15 hodin a v době předvánoční také v neděli 15. prosince rovněž v 10 a v 15 hodin.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.