Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. V Dolních Vítkovicích startují ve čtvrtek historicky první vánoční trhy

V Dolních Vítkovicích startují ve čtvrtek historicky první vánoční trhy

4.12.2013 00:00 Atd.

Letos poprvé se obyvatelé Ostravy mohou vydat nasát vánoční atmosféru také do Dolních Vítkovic. Náměstí mezi Multifunkční aulou Gong a interaktivním muzeem U6 zaplní od čtvrtku stánky vánočních trhů. Slavnostní zahájení vánočních trhů spojené s rozsvícením vánočního stromečku a ohňostrojem se uskuteční ve čtvrtek od 17 hodin.

Zvětšit obrázek

V industriálních kulisách se odehrají historicky první vánoční trhy.
Foto: Archiv sdružení Dolní oblast Vítkovice

Organizátoři se chtějí zařadit na úroveň ostatních tradičních trhů v České republice. Proto sázejí na kulturní program, který má být i v dalších letech největším lákadlem pro návštěvníky. „Jsme si vědomi, že Dolní Vítkovice mají svá specifika a jsou chloubou ostravského regionu. Proto i kulturní program plánujeme tak, aby zde vystupovalo co nejvíce místních a ostravských hudebních seskupení,“ říká zástupce organizátorů.

Hudebním vrcholem vánočních trhů bude akce Česko zpívá koledy. Tradiční zpívání vánočních písní bude 11. prosince probíhat pod taktovkou písničkáře Jaromíra Nohavici, který na venkovním pódiu zazpívá koledy jako Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán nebo Půjdem spolu do Betléma. „Chystáme také koncert další hudební legendy regionu Pavla Dobeše, dále vystoupení kapely Tempo di Vlak, kapely NO TOTO nebo skvělý revival Phila Collinse od Marka Cabáka,“ vyjmenovává Spálený.

Pořadatelé vánočních trhů v Dolních Vítkovicích podporují také aktivity místních neziskových organizací. Zdarma jim k pronájmu nabídli přibližně pět stánků, a to po celou dobu trvání vánočních trhů. „Vánoce jsou významným křesťanským svátkem a taky příležitostí pomoci. Proto jsme se rozhodli spolupracovat s neziskovkami, které mohou na trzích široké veřejnosti zdarma představit své výrobky. A naši návštěvníci si zase mohou nakoupit krásné originální dárky pro své blízké,“ zdůrazňuje David Karčmář ze sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Program vánočních trhů 5.12. – 23.12.2013:

5.12. – 17:00 – slavnostní zahájení, ohňostroj, vystoupení hudební skupiny Addams Family

11.12. – 18:00 – Česko zpívá koledy – zpívání vánočních písní s Jaromírem Nohavicou

12.12. – 16:00 – vystoupení hudební skupiny Tempo di Vlak

13.12. – 17:00 – vystoupení hudební skupiny R. Williams Revival

14.12. – 16:00 – vystoupení hudební skupiny Marek of Phil Collins

20.12. – 16:30 – vystoupení hudební skupiny No Toto

21.12. – 16:00 – koncert Pavla Dobeše

21.12. – 10:00 – 18:00 – Kouzelné Vánoce v U6

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.