Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jeden z nejlepších gospelových sborů světa roztančil a roztleskal publikum v Gongu

Jeden z nejlepších gospelových sborů světa roztančil a roztleskal publikum v Gongu

6.12.2013 00:05 Hudba

Sérii tří koncertů pod hlavičkou Solo Colours ukončilo ve čtvrtek ve vítkovickém Gongu naprosto strhující a živelné vystoupení jednoho z nejlepších gospelových sborů na světě, britského London Community Gospel Choiru. Na programu byly nejenom gospely a křesťanské písně, staré i stovky let, ale i neobvyklé coververze hitů Beatles nebo Boney M.

Zvětšit obrázek

London Community Gospel Choir koncertoval v ostravském Gongu.
Foto: Aleš Honus

Po akustickém a velmi komorním vystoupení písničkářů Lisy Hannigan a Richieho Egana v klubu Cooltour a koncertu jednoho z nejlepších současných amerických jazzmanů Gregoryho Portera, která zpříjemnily podzim v Ostravě už minulý týden, tak milovníci dobré hudby měli možnost v úvodu adventu ochutnat atmosféru černošských kostelů, ve kterých gospel jako žánr vznikl.

Slova pořadatelky Zlaty Holušové, která koncert uvedla jako očekávaný gejzír energie, se během hodinu a půl trvajícího vystoupení beze zbytku potvrdila. Rozjezd byl sice ještě opatrný, ale jen do třetí písně, po které sbormistr Basil Meade postupně rozezpíval publikum.

„Přijeli jsme si poslechnout, jak zpíváte,“ řekl a na jeho výzvu celý Gong povstal ze sedadel a začal se pohupovat a tleskat právě tak, jak si to tento druh hudby žádá.

To se během koncertu ještě několikrát opakovalo a není divu – u téhle hudby se prostě jen tak v klidu sedět nedá. Každým dalším sborovým kouskem i sólovým výstupem vokalisté prokazovali, že tento soubor i jeho jednotliví členové skutečně patří ke světové špičce. Koncert měl přitom zajímavě vystavěnou dramaturgii, zazněly nejenom slavné gospely, včetně jednoho z nejznámějších tradicionálů Amazing Grace, ale také například gospelová verze hitu Beatles Let it Be nebo slavný hit Boney M Rivers of Babylon v rytmech žánru ska.

Škoda jen, že dojem z povedeného koncertu před čtvrteční půlnocí tak trochu všem pokazila nečekaná zpráva o úmrtí legendárního bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.