Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Souboj mezi violoncellem a violou na zámečku měl nečekaného vítěze

Souboj mezi violoncellem a violou na zámečku měl nečekaného vítěze

12.12.2013 00:01 Hudba

Dalším netradičním střetnutím pokračovala ve středu série hudebních klání na Vítkovickém zámečku, tentokrát mezi violou a violoncellem. V pomyslném hudebním souboji se utkala violistka Kristina Fialová a violoncellista Petr Nouzovský.

Zvětšit obrázek

Violistka Kristina Fialová při koncertu ve Vítkovickém zámku.
Foto: Milan Bátor

Skvěle připravený adventní koncert proběhl ve znamení pohody, výborných interpretačních výkonů a hudebního humoru. V úvodu se představil Petr Nouzovský, absolvent HAMU v Praze, Královské konzervatoře v Madridu a Drážďanské vysoké hudební školy. Jako první skladbu přednesl Etudu č. 21 od českého skladatele Davida Poppera. Půvabnou etudu, která svou příjemně klenutou melodií připomínala přednesový kus, zahrál naprosto přesvědčivě a intonačně jistě.

Kristina Fialová, půvabná mladá violistka, je studentkou HAMU a Dánské královské vysoké hudební školy v Kodani. Ostravskému publiku zahrála na úvod Capriccio c moll Henri Viuxtempse. A opět to byla trefa do černého. Výborná technika a koncentrovaný hudební projev nenechaly nikoho na pochybách, že se jedná o zralou sólistku.

V úvodu jsem napsal, že se jednalo o přátelský souboj mezi violou a violoncellem. Dovolte mi, abych tento název, se kterým přišel pořadatel Janáčkova máje Jaromír Javůrek, poopravil. Třetím účinkujícím večera byl totiž klavírista a skladatel Adam Skoumal, jehož dvě skladby na tomto koncertu zazněly. Skoumalova hudba byla tak zajímavá a charismatická, že jej můžeme směle označit jako třetího hudebního zápasníka večera.

Shalik pro violoncello a klavír v podání Skoumala a Nouzovského zaujal všechny posluchače hebrejskými intonacemi, skvělou rytmikou a zajímavými tempovými i dynamickými kontrasty. Druhou kompozicí tohoto pozoruhodného skladatele byly Variace na cikánskou melodii pro violu a klavír. Tato skladba už vzbudila vyslovené nadšení posluchačů.

V druhé půli programu zazněly dvě díla z klasičtějšího repertoáru. Nejprve to byla vzácná skladba anglického autora Ralpha Vaughana Williamse Moto perpetuo pro violu a klavír. Tato náročná kompozice přivodila mladé violistce na několika místech drobné intonační nepřesnosti, celkové vyznění však bylo velmi kladné. Závěrečnou skladbou večera bylo dílo Ludwiga van Beethovena – Trio pro violu, violoncello a klavír B – dur, op. 11. Nádherná kompozice mladého a tehdy ještě netušeného hudebního velikána byla pro celé trio pomyslnou třešničkou na dortu. Zejména Nouzovský si Beethovena skutečně užíval a hrál dramaticky rozevlátě a přesvědčivě.

Kdo je tedy vítězem 3. adventního koncertu? Budete překvapeni, když vyslovím jméno Adama Skoumala. Stejně jako oba sólisté večera byl umělecky naprosto excelentní. Jeho klavírní hra se vyznačovala mimořádným rytmickým cítěním, technickou brilancí a skvělou schopností hudební komunikace. Navíc však ukázal, že jeho skladby jsou živé a mohou se stát trvalou součástí repertoáru a ozdobou festivalů a koncertů.

Touto krásnou hudební tečkou se mimořádný cyklus koncertů, které organizuje ředitel Janáčkova máje Jaromír Javůrek, ještě nekončí. Příští středu proběhne poslední koncert na téma Vánoce bez jazzu. Známý ostravský jazzman Boris Urbánek a jeho hosté ukáží posluchačům, že Vánoce bez jazzu si prostě nelze představit.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.