Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Klavírista Miroslav Beinhauer rád poslouchá Liszta, Jacksona i ticho přírody

Klavírista Miroslav Beinhauer rád poslouchá Liszta, Jacksona i ticho přírody

14.12.2013 11:00 Hudba

Pokud nepatříte k lidem, kteří předvánoční čas tráví výpravami po supermarketech a lovením posledních uspěchaných dárků, dopřejte si třeba pěkný koncert. Uvidíte, že vás pohladí na duši. O jednom takovém koncertu, který můžete navštívit, si deník Ostravan.cz povídal s jeho aktérem, mladým a talentovaným ostravským klavíristou Miroslavem Beinhauerem.

Zvětšit obrázek

Mladý a úspěšný klavírista Miroslav Beinhauer.
Foto: Archiv umělce

Posluchačům se v těchto dnech představíte hned na dvou vánočních koncertech – v neděli na zámku v Hradci nad Moravicí a potom ve čtvrtek 19. prosince v Ostravě. Má pro Vás vánoční koncert nějakou osobnější symboliku, nebo to berete jako běžné vystoupení?

Není to běžné vystoupení. To, že jsou Vánoce za dveřmi, pociťujeme na každém kroku, jsme zahlceni nejrůznějšími informacemi, které se k tomuto svátku vztahují, a proto si myslím, že vánoční koncerty mohou lidi slavnostně naladit.

Váš program je kromě Skrjabina složen ze skladeb romantických. Proč tento výběr? Připadá Vám hudební romantismus bližší vánoční atmosféře víc než barokní a klasicistní hudba?

Barokní a klasicistní hudba se k Vánocům samozřejmě hodí, myslím si ale, že i skladby romantismu mohou navodit vánoční atmosféru. Skrjabinova čtvrtá klavírní sonáta má v sobě prvky pozdního romantismu, Brahmsovy variace a fuga na Händelovo téma jsou dílem, které sice bylo napsáno v období romantismu, avšak Brahmsův romantismus je postavený na klasicistních prvcích – nejinak je tomu v této skladbě, která navíc směřuje až do baroka. A Dvořákův klavírní kvintet je skladba s překrásnými melodiemi, hodí se podle mě k Vánocům skvěle.

Zahrajete Variace na Händelovo téma od Johannese Brahmse. Posléze se představíte spolu s Kubínovým kvartetem v Klavírním kvintetu A dur, op. 81 Antonína Dvořáka. Je pravda, že Dvořák neuměl psát moc dobře pro klavír?

Opravdu? Tuhle informaci jsem ještě neslyšel. Je sice pravda, že Dvořákův rukopis možná není tak „klavírní“ jako Chopinův či Lisztův, klavírní hudba přece jen nebyla těžištěm jeho tvorby, mně se však hraje Dvořák poměrně dobře a myslím, že Dvořákova hudba a to, co jí chtěl vyjádřit, se odráží v jejím zápisu do not.

Jak se těšíte na vystoupení s Kubínovým kvartetem. Je to Vaše první spolupráce s tímto renomovaným tělesem?

Těším se moc, zahrát si s tak kvalitním tělesem je velký zážitek. S Kubínovým kvartetem jsem už vystoupil na konci roku 2011, kde jsme hráli Schumannův klavírní kvintet, který jsme následujícího roku natočili na desku.

Prozraďte mi, jak hudebně prožíváte Vánoce? Co si rád pustíte a zahrajete?

Tak jako asi každého, i mě provázejí vánočními svátky koledy. Ale jinak se můj hudební vkus v tuto dobu nemění, podle nálady si poslechnu například Lisztovy skladby nebo kvalitní pop, třeba Michaela Jacksona. Ovšem také rád naslouchám tichu, nejlépe v přírodě.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.