Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Tomáš Kočko na adventním turné míří do Ostravy a říká: Vánoce strávím v Beskydech

Tomáš Kočko na adventním turné míří do Ostravy a říká: Vánoce strávím v Beskydech

19.12.2013 00:05 Hudba

Známý písničkář Tomáš Kočko právě objíždí Českou republiku se svým předvánočním turné, na kterém představuje nejenom písně ze své poslední Andělem ověnčené desky Cestou na jih, ale i vánoční písně a koledy z úspěšného alba Koleda. Před koncertem v ostravském klubu Cooltour, který se uskuteční v pátek, poskytl rodák z Frýdku-Místku a jeden z nejpopulárnějších absolventů ostravské konzervatoře rozhovor deníku Ostravan.cz

Zvětšit obrázek

Písničkář pocházející z Frýdku-Místku Tomáš Kočko.
Foto: Archiv

Jaké jsou odezvy na vaše adventní turné a na co se mohou těšit návštěvníci ostravského Cooltouru, kam zamíříte v pátek?

Odezvy jsou velmi dobré. My jsme to turné zahájili na konci listopadu v Novém Jičíně a máme už za sebou spoustu koncertů v klubech, na náměstích, ale třeba i výchovných koncertů. Hodnotím to kladně, protože jsem ty koncerty na různých jarmarcích vydržel a na rozdíl od minulosti jsem neprochladl a neonemocněl. Publikum bylo naprosto výborné nejenom v klubech, ale i na vánočních trzích, ať to bylo v Aši, v Havířově, v Uherském Hradišti i dalších městech.

Na adventních koncertech pravděpodobně hrajete i písně z alba Koleda…

Ano, celé tohle krátké turné je postaveno hlavně na nich. Začínáme adventními a koledními písněmi z té desky a potom se pomalu dostáváme k nejnovějším písničkám z posledního alba Cestou na jih.

Liší se nějak repertoár na koncertech odehraných na vánočních jarmarcích, kam přijde i spousta lidí, kteří vás neznají, od koncertů klubových, na které chodí převážně vaši fanoušci?

Určitě ano, na těch venkovních koncertech hrajeme maximálně hodinu. Takže v klubech lidé uslyší písniček daleko více.

Jaký byl pro vás letošní rok kromě toho, že jste získal další hudební cenu Anděl?

Co se týče muziky, byl to bezvadný rok, protože jsme odehráli obrovské množství koncertů, osm z nich bylo v zahraničí. Jen jednou jsme zažili komplikaci, kdy nám při cestě ze Srbska kleklo v Maďarku auto. Jinak to bylo bezvadné. A kromě toho se mi narodila holčička, takže jsem spokojený a šťastný.

Kde budete trávit Vánoce? Ve svém rodném kraji, anebo v Brně, kde nyní žijete?

Já jsem Vánoce v Brně nikdy netrávil. Pokud to jde, trávím je na naší chalupě v Beskydech. Budu tam s rodinou i letos.

Můžete prozradit, jaké novinky chystáte na příští rok? Nechystáte nové album?

Nemyslím si, že v příštím roce vydám novou desku. I když mám moc dobrý nápad na nové album, písničky za mnou teď chodí z úplně jiného ranku.

Album Cestou na jih mělo velmi dobré ohlasy. Vy jste se usídlil v Brně, ale v jednom z rozhovorů jste se svěřil, že vás to táhne zpátky na sever. Nemáte v úmyslu příště vydat album Cestou na sever?

Už když jsem tu desku vydal a začalo se o ní mluvit a psát, tak v nějakých rozhovorech padlo, že někdy možná bude Cesta na sever. Že tu cestu nevezmu přes Karpaty, ale přes západní Moravu, která je stále taková neprobádaná a neobjevená. Ty naše východomoravské písničky, ať už ze severu, nebo z jihu, jsou velmi vděčné a zajímavé, ale ta západní půlka Moravy, jako Horácko a Haná, není moc v kurzu a bylo by možná zajímavé poštárat se v jejich písničkách. Ale kdy se tak stane, to nevím a zatím nic neplánuji.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.