Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ruská zavařenina opět boduje. Vyhrála výroční anketu Divadelních novin

Ruská zavařenina opět boduje. Vyhrála výroční anketu Divadelních novin

8.1.2014 13:58 Divadlo

Inscenace komedie Ludmily Ulické Ruská zavařenina v podání Komorní scény Aréna se stala vítězem výroční ankety Inscenace roku, kterou už po jednadvacáté uspořádaly Divadelní noviny. Nejde přitom o první úspěch tohoto představení, které mnozí kritikové považují za inscenaci desetiletí.

Zvětšit obrázek

Podle některých kritiků je Ruská zavařenina tuzemskou inscenaci desetiletí.
Foto: Komorní scéna Aréna

„Je to pro nás obrovské překvapení a máme nesmírnou radost především proto, že šlo o českou premiéru, že jsme ten nádherný text objevili my a že v inscenaci hraje celý náš herecký soubor. A třetí radost je ta, že inscenaci režíroval Ivan Rajmont, který opět dokázal, že je skvělý režisér,“ řekla ředitelka divadla Renáta Huserová.

Vítězství v anketě bylo letos velmi těsné. „Žádná inscenace se příliš nevyčlenila a byť se ankety účastnilo 118 respondentů, poprvé má vítězná inscenace méně než 10 hlasů; v tomto případě 7,5 bodu od osmi tipujících. Druhá skončila dramatizace Sorokinova románu Den opričníka v režii Kamily Polívkové v pražském Studiu Hrdinů s 5,5 bodu a za ní inscenace Jana Mikuláška Zlatá šedesátá ještě z brněnské Reduty,“ řekl ve středu České tiskové kanceláři divadelní kritik a redaktor Divadelních novin Vladimír Hulec. Výsledky ankety zveřejnily Divadelní noviny v právě vycházejícím letošním prvním čísle.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.