Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Soutěž kapel Boom Cup vrcholí, poslechněte si osm semifinalistů

Soutěž kapel Boom Cup vrcholí, poslechněte si osm semifinalistů

14.1.2014 00:00 Hudba

Dvanáctý ročník jedné z největších vyhledávacích soutěží kapel Boom Cup pomalu míří ke konečnému rozhodnutí. Z šestnácti vítězů základních kol vybrala porota osm kapel, které během následujících tří pátků změří své síly ve dvou semifinále a závěrečném finále v ostravském klubu Hudební bazar. Deník Ostravan.cz přináší jako pozvánku na semifinálové koncerty ukázky z tvorby kapel s komentářem pořadatele soutěže Igora Vašuta.

První semifinále Boom Cupu zahájí v pátek 17. ledna od 20 hodin domácí, ostravská kapela Just Plane, která patří k několika letošním příjemným ostravským překvapením.

Také Bruntál dodává poslední roky Boom Cupu zajímavé hudební projekty. Do semifinále Boom Cupu letos postoupila nová muzikantská parta Mascotte, která letos vydala první CD. Postup do semifinále Boom Cupu je určitě pěknou odměnou za celoroční pracovní nasazení.

Po loňské absenci v semifinálových bojích zachraňuje reputaci hlavního města na Boom Cupu jeden z největších letošních objevů soutěže. Kapela Moof složená z muzikantů ze všech koutů republiky, ale s rodilou Pražandou u mikrofonu pro mě osobně patří k největším favoritům celého ročníku.

První semifinále Boom Cupu uzavře 17.ledna celkem nenápadná kroměřížská kapelka Day Off. Ovšem při bližším ohledání zjistíte, že tihle zdatní muzikanti a výrazný zpěvák už bodovali v nejedné hudební soutěži a že za více než deset let trvání mají na kontě hromadu výborných písniček.

Druhé semifinále Boom Cupu proběhne v Hudebním bazaru přesně o týden později, tedy v pátek 24.ledna. Prvním ostravským želízkem v ohni v tomto prestižním koncertu budou ostřílení muzikanti, kteří se v posledních dvou letech sešli v sestavě kapely Public Relations. Pokud budou mít pánové na repertoáru více pecek typu Cowboy Dance, tak jsem si jistý, že rozhodně nejsou bez šancí. Kapela si v aranžích svých písniček zakládá na promyšlené kombinaci živých hudebních nástrojů s elektronickými stopami.

Podobně, jen s trochu citlivějším muzikantským přístupem s ohledem na éterický hlas zpěvačky, je na tom jihlavská kapela Square One, která mi vzdáleně připomíná vítěze jednoho z minulých ročníků Boom Cupu kapelu Narcotic Fields.

O valašskomeziříčských kapelách, projektech a muzikantech toho bylo řečeno na všech úrovních už hodně, ponejvíce v souvislosti s vlajkovou lodí Valmezu Petrem Fialou a jeho kapelou Mňága a Žďorp, a jejich všelijakými pohrobky a plagiátory. To chlapík vystupující pod pseudonymem Zdravee, duše a srdce kapely 4Dogs, je na tom se svými pocity, emocemi někde úplně jinde. Posuďte sami.

Druhý čtyřlístek toho nejlepšího, co 12. ročník Boom Cupu nabídnul, uzavře v Hudebním bazaru symbolicky domácí ostravská parta Echo Message, která je momentálně asi nejzajímavější hudební novinkou ostravské klubové scény loňského roku.

Jsem zvědavý, jestli tato velmi nadějná ostravská parta udrží nasazenou laťku a dojde si pro cenu nejvyšší. Tou bude rozhodně účast na festivalu Colours of Ostrava 2014 a možnost pořízení nahrávky ve studiu Českého rozhlasu Ostrava.

Igor Vašut | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.