Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Z Dánska na Colours přijedou autoři hudby k reklamě na iPod Touch

Z Dánska na Colours přijedou autoři hudby k reklamě na iPod Touch

21.1.2014 00:00 Hudba

Dánská retro-popová kapela The Asteroids Galaxy Tour, jejíž hudba mimo jiné posloužila na celosvětovou reklamu na iPod Touch, je dalším lákadlem letošního festivalu Colours of Ostrava. Pořadatelé to zveřejnili v úterý večer. Dalším novým jménem, které deník Ostravan.cz zná, je americká písničkářka indického původu Rupa Marya a její kapela The April Fishes, která přiveze divokou taneční směs francouzského šansonu, punku, tanga, cumbie, amerického folku a indické bhangry.

Zvětšit obrázek

Dánská kapela The Asteroids Galaxy Tour.
Foto: Colours of Ostrava

Kapela The Asteroids Galaxy Tour nabídne twistující retro pop ovlivněný soulem, jazzem, rockem 60. a 70. let i tanečními beaty. Za jménem kapely se skrývá především zpěvačka Mette Lindberg a skladatel a hudebník Lars Iversen. Zpočátku si tato tvůrčí dvojice nebyla jistá kudy se vydat, ale protože vsadila na bezhlavé hudební dobrodružství, jejich skladba Around The Bend nakonec přistála na stole Steva Jobse a byla z toho celosvětová reklamu na iPod Touch.

„Sláva Asteroids se začala šířit rychlostí světla: jejich skladby zazněly v dalších reklamních kampaních, v televizních seriálech Gossip Girl, Mad Men, InSecurity, Chuck a především na energických koncertech, kdy Mette s Larsem doplňuje šestice muzikantů, zahrnující střemhlavé funky dechaře,“ informovali pořadatelé festivalu. Kapela v minulosti učarovala nejen Stevu Jobsovi, ale i Amy Winehouse a Kate Perry. V roce 2009 se kapela již představila v Praze.

Další nově potvrzená hvězda Colours, Rupa Marya se narodila indickým rodičům v Kalifornii, část mládí strávila ve Francii a část v Indii. Do svých skladeb míchá čtyři jazyky – hindštinu, angličtinu, francouzštinu a španělštinu. Spolu s kapelou The April Fishes nabízí naprostý multikulturní mišmaš.

V České republice nevystoupí poprvé, už v roce 2009 se představili na Folkových prázdninách v Náměšti. „Naše hudba připomíná street party na křižovatce ulic z celého světa v době Silvestra,“ tvrdí Rupa Marya.

„Být umělcem znamená být především pozorovatelem života, vypravěčem v tradici bardů, kteří cestovali z místa na místo a vyprávěli lidem příběhy, z nichž si mohli vzít ponaučení,“ dodává Rupa.

Kritika i široké publikum oceňují Rupu and The Fishes jako skvělou koncertní kapelu. K jejich fanouškům patří Manu Chao, Los De Abajo nebo Rodrigo y Gabriela, kterým mnohokrát předskakovali. A co znamená název The April Fishes? „No, měli byste si dát pozor. Na Apríla totiž mají ve Francii ve zvyku lepit lidem pokradmu na záda papírové rybičky s bláznivými vzkazy,“ vzkazuje kapela.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.