Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Mrazivé varování před čínskou expanzí v ostravském sólu čínské herečky Jing Lu

Mrazivé varování před čínskou expanzí v ostravském sólu čínské herečky Jing Lu

24.1.2014 00:00 Divadlo

Multižánrové centrum současného umění Cooltour uvedlo ve čtvrtek večer v ostravské premiéře inscenaci pražského Divadla Archa Sólo pro Lu. Čínská herečka Jing Lu, žijící patnáct let v Praze, v autobiografickém příběhu podává varovné svědectví o současné Číně s důrazem na čínskou kontrolu porodnosti, čínskou snahu být ve všem nejlepší a čínskou expanzi do celého světa.

Zvětšit obrázek

Snímek ze čtvrtečního představení Sólo pro Lu v ostravském Cooltouru.
Foto: Petr Kiška

Jedním z nejsilnějších okamžiků inscenace je scéna, ve které jsou diváci vyzváni, aby uchopili list papíru, který čekal před začátkem představení na každém sedadle. Na listě je čínským písmem v šesti řádcích uvedeno, v kterých případech smí mít rodiče v Číně dvě děti. Poté, co je instrukce dočtena samotnou do češtiny překládající Jig Lu do konce, prohlásí herečka: „Pečlivě si to uschovejte, budete to potřebovat“.

Jing Lu v představení využívá komplexní herecký rejstřík, obsahující práci s hlasem, tělem, gestem i mimikou, zpívá a tančí, využívá projekce, reprodukovaných zvuků i hudby. V podstatě jde o totální divadlo, ve kterém však všechny formální postupy slouží tematické výpovědi. Jejím jádrem je varování adresované nejen české veřejnosti.

Ve chvíli, kdy herečka uvádí čísla o počtu obyvatel Číny, kdy hovoří o tom, že v roce 2030 už bude v naší zemí Čechů méně než cizinců, kdy se sama představí coby příští ředitelka potravinářské továrny produkující někde v České republice sušenky nazvané po slavné císařovně, vojevůdkyni i kruté vládkyni Wu, nebo – jak sama podotkne – „třeba i Lu – vždyť je to jedno…“, diváka zamrazí v zádech.

Jevištní tvar splňující nejvyšší estetická kritéria s obsahem velmi aktuálním a s varovným mementem v závěru patří k tomu nejlepšímu, co zatím multižánrové centrum Cooltour pro ostravské publikum připravilo.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.