Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Radokovy ceny: Nominace pro Ruskou zavařeninu, Terezu Vilišovou a Arénu jako Divadlo roku

Radokovy ceny: Nominace pro Ruskou zavařeninu, Terezu Vilišovou a Arénu jako Divadlo roku

28.1.2014 13:14 Divadlo

K historickému úspěchu má nakročeno Komorní scéna Aréna v Ostravě. Poté, co její inscenace Ruská zavařenina získala v anketě Divadelních novin titul Nejlepší inscenace roku, je nyní divadlo nominováno na Cenu Alfréda Radoka nejen za Ruskou zavařeninu jako nejlepší inscenaci, ale zároveň na nejcennější titul Divadlo roku. Jména nominovaných byla vyhlášena v úterý v Praze.

Zvětšit obrázek

Podle některých kritiků je Ruská zavařenina tuzemskou inscenaci desetiletí.
Foto: Komorní scéna Aréna

Pokud se tyto doslova šokující nominace promění v přidělení ceny v obou uvedených kategoriích, což je dle řady divadelních kritiků pravděpodobné, bude to něco, čeho ještě nikdy žádné ostravské divadlo nedosáhlo.

Komorní scéna Aréna přitom není mezi nominovanými z Ostravy jediná. Nominaci na cenu za nejlepší ženský herecký výkon získala Tereza Vilišová z Divadla Petra Bezruče za roli Amy v inscenaci Můj romantický příběh. „Herečka širokého rejstříku dovede skloubit komické a tragické rysy postavy. Sama říká, že má ráda, když se divák směje a zároveň ho mrazí,“ píše se v oficiálním zdůvodnění, které cituje z nedávného rozhovoru Terezy Vilišové pro deník Ostravan.cz. (Rozhovor čtěte zde)

Ceny byly původně ohroženy

Nadační fond Cen Alfréda Radoka původně nechtěl ceny za divadelní a dramatickou tvorbu za rok 2013 udělit. K tomuto rozhodnutí vedl jeho členy fakt, že samotné kategorie i způsob rozhodování o jejich laureátech jsou dlouhou dobu neměnné, což na jedné straně posiluje jejich hodnotu, ale občas bývá i důvodem kritiky.

Časopis Svět a divadlo, který je dlouholetým partnerem Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka, s rozhodnutím správní rady fondu nesouhlasil. Karel Král, šéfredaktor Světa a divadla říkal: „My jsme jenom chtěli za časopis, aby správní rada, tedy ti členové, kteří chtějí, aby k nějakým změnám došlo, vytvořila nějakou svoji komplexní představu a tu nám předložili. A my bychom souhlasili, nebo nesouhlasili. Ale k vytvoření něčeho takového nedošlo.“

Karel Král nakonec na své místo ve správní radě rezignoval. Časopis však alespoň vyhlásil anketu kritiků stejně jako každý rok. Nakonec došlo k dohodě a jména nominovaných byla v úterý vyhlášena. Na definitivní výsledky soutěže si však musíme počkat do března, kdy budou předány samotné ceny.

NOMINACE NA CENU ALFRÉDA RADOKA ZA ROK 2013 (HLAVNÍ KATEGORIE)

Divadlo roku: Komorní scéna Aréna Ostrava, Divadlo v Dlouhé Praha, Klicperovo divadlo Hradec Králové, Studio Hrdinů Praha

Inscenace roku: Ruská zavařenina (Komorní scéna Aréna), Racek (Dejvické divadlo), Zlatá šedesátá aneb Deník Pavla J. (Divadlo Na zábradlí)

Ženský herecký výkon: Tereza Vilišová (Divadlo Petra Bezruče Ostrava), Svetlana Janotová (Městské divadlo Brno), Lucie Trmíková (Divadlo v Dlouhé Praha)

Mužský herecký výkon: Karel Dobrý (Studio Hrdinů Praha), Vladimír Javorský (Národní divadlo Praha), Miroslav Krobot (Dejvické divadlo Praha)

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.