Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Tématem festivalu Jeden svět bude práce, v Ostravě bude k vidění téměř 40 filmů

Tématem festivalu Jeden svět bude práce, v Ostravě bude k vidění téměř 40 filmů

12.2.2014 04:00 Atd.

Hlavním tématem letošního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který pořádá nezisková organizace Člověk v tísni, bude práce. V Ostravě se festival uskuteční od 17. do 21. března, a to už patnáctým rokem. Kromě Ostravy se diváci mohou s festivalem setkat v dalších 33 městech České republiky.

Zvětšit obrázek

Snímek z filmu s názvem Kde vyrábí Apple, který bude k vidění na festivalu Jeden svět
Foto: Jeden svět

„Zaměstnání jako zdroj obživy se po několika letech ekonomické krize stává každodenním tématem pro stále větší počet lidí, a to je také důvod, proč se letošní ročník zaměří právě na toto téma,“ uvedla zástupkyně organizátorů Petra Ondruchová.

„Práce je pro všechny velké téma. Do budoucna se společnost bude navíc čím dál více potýkat s tím, že práce ze světa postupně mizí. Pracovních míst a zaměstnání ubývá,“ řekla ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Filmy, které budou na festivale k vidění, představí téma práce v celé jeho šíři. „Podíváme se do oblastí, kde změny globálního trhu mají výrazný dopad na způsob života. Uvidíme tlaky, jimž čelí zaměstnanci jak v asijských, tak evropských továrnách. Filmy se tematicky dotknou přepracování a vyhoření, nezaměstnanosti a vzniku nových chudých vrstev společnosti, ale i migrace, dětské práce na globálním Jihu nebo zodpovědné spotřeby,“ dodala Ondruchová.

Diváci budou mít možnost zhlédnout bezmála čtyři desítky dokumentárních filmů na několika promítacích místech, kterými jsou kino Art, Minikino, klub Atlantik, Antikvariát a klub Fiducia a Stará Aréna.

Program Jednoho světa však není omezen pouze na promítání dokumentárních filmů. Diváci se mohou těšit také na četné workshopy a diskuze, ať už se samotnými tvůrci dokumentů, tak s odborníky, kteří mají k ústřednímu tématu festivalu co říci.

Neoficiální zahájení festivalu v Ostravě, tzv. Festivalový otvírák, proběhne ve čtvrtek, 13. března v klubu Atlantik. Návštěvníci se mohou těšit nejen na první promítání jednoho z filmů, ale také na další doprovodný program v podobě divadla a výstavy.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.