Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Další zajímavé hvězdy Colours přijedou z Islandu a z Austrálie

Další zajímavé hvězdy Colours přijedou z Islandu a z Austrálie

12.2.2014 00:00 Hudba

Jména dalších hudebníků, kteří letos zahrají v Dolní oblasti Vítkovice, zveřejnili pořadatelé festivalu Colours of Ostrava. Melancholickou islandskou scénu bude reprezentovat skladatel a klavírista Ólafur Arnalds. A až z daleké Austrálie dorazí písničkář Chet Faker, který přiveze halucinogenní elektrosoul.

Zvětšit obrázek

Islandský skladatel Ólafur Arnalds přijede na Colours of Ostrava.
Foto: Archiv

Osmadvacetiletý islandský skladatel a klavírista Ólafur Arnalds nabídne melancholické severské nálady a vzdušné symfonie pro klavír, elektroniku, violoncello, housle a zpěv „Přeludově atmosférická hudba Ólafura Arnaldse evokuje pocity bezvěrce vstupujícího do chrámu: ohromení z impozantního prostředí u něho nakonec ale přechází do intimního přemítání. Melancholii střídá povznesení, dojem malosti sebevědomé vykročení,“ říká hudební publicista Jiří Moravčík.

„Mé skladby jsou o komunikaci, oslovování lidí a jejich ovlivňování na emocionální úrovni,“ tvrdí skladatel, který ve svých kompozicích našel bod prolnutí neoklasické moderní hudby s post-rockem, minimalismem, ambientem, popem a elektronickým downtempem. A na loňském třetím albu For Now I Am Winter do nich nechal překvapivě vstoupit také lidský hlas.

Na letošním ročníku Colours of Ostrava vystoupí také australský elektrosoulový písničkář Chet Faker, který se stal novou senzací australské hudební ceny a je držitelem řady hudebních cen, například Rolling Stone Australia Awards a AIR Awards.

„Chet Faker je sympaťák s freakfolkovými vousisky a zálibou v halucinačním downtempu oddaný soulovým velikánům z Motown. Ještě před třemi lety kutil v garáži s elektrobeaty a dnes má za sebou úspěšné americké i britské turné a v kapse významné australské hudební ceny,“ tvrdí Moravčík. „Až se tomu nechce věřit, stačilo ovšem docela málo – natočit pro pár přátel elektro cover No Diggity od Blackstreet a doslova zírat, jak se skladba jako lesní požár šíří on-line blogem Hype Machine,“ dodal Moravčík.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.