Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zemřel Oldřich Heřmanský, pedagog, hudebník a nadšený propagátor jazzu

Zemřel Oldřich Heřmanský, pedagog, hudebník a nadšený propagátor jazzu

17.2.2014 00:00 Hudba

Dlouholetý pedagog Janáčkovy konzervatoře, hudebník a zanícený propagátor jazzu Oldřich Heřmanský zemřel minulý týden ve věku 78 let. Informaci zveřejnily Janáčkova konzervatoř a Gymnázium Ostrava a také Lidová konzervatoř a Múzická škola v Ostravě, kde pedagog také působil.

Zvětšit obrázek

Oldřich Heřmanský na archivním snímku.
Foto: Archiv

Oldřich Heřmanský patřil po dlouhá desetiletí k pilířům ostravského hudebního života – jako vynikající hudebník, oceňovaný pedagog, ale také jako zanícený propagátor jazzu. Odešel náhle po náročném boji se zákeřnou, velmi těžkou nemocí.

Pedagogická činnost Oldřicha Heřmanského je spojena zejména s ostravskou Janáčkovou konzervatoří. Pracoval zde od roku 1962 do roku 2012. Vyučoval hudebně teoretické předměty, dirigování a skladbu, zabýval se didaktikou hudební výchovy, ale i elektrotónickými nástroji. Kromě toho byl vyhledávaným a uznávaným korepetitorem. Po léta ale spolupracoval i s Lidovou konzervatoří.

„Byl vynikající praktik,“ vzpomíná doktor Jiří Čech, který byl po léta kolegou Oldřicha Heřmanského na Janáčkově konzervatoři. „Byl skutečně špičkovým korepetitorem, který bez problémů dokázal zahrát jakoukoli partituru z listu.“ Ostatně jeho korepetitorských schopností využívalo Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, stejně jako Slezské divadlo v Opavě. Vystupoval v Československém rozhlase, ale působil i v cizině –  v USA, ve Francii, Německu či Rakousku.

Miloval jazz a jako špičkový hudebník věděl, kolik tuzemské vzdělávání právě tomuto žánru dluží.  A byl to právě on, kdo v roce 1968 založil na Lidové konzervatoři v Ostravě první oddělení jazzu v rámci Československa. Podílel se na tvorbě celostátních osnov pro jazzovou výuku a také na osnovách výuky elektrotónických  nástrojů na konzervatořích. Pracoval jako metodik na modernizaci hudebních výchov, na přelomu 60. a 70. let rovněž v oboru improvizace.

Jakýmsi vedlejším produktem jeho pedagogických aktivit se staly pravidelné koncerty v Divadle hudby (dnešní Stará aréna), na něž dodnes pamětníci nadšeně vzpomínají. V Ostravě tehdy pravidelně koncertovali špičkoví tuzemští jazzmani – Karel Velebný, Emil Viklický, Karel Vejvoda, Petr Kořínek, Karel Růžička a další.

Ani v pokročilém věku nesložil Oldřich Heřmanský ruce do klína a svoje vědomosti s nadšením předával dál. „Město Ostrava ztratilo výraznou uměleckou a pedagogickou osobnost,“ tvrdí Miloslava Soukupová, ředitelka Lidové konzervatoře a Múzické školy Ostrava. „Pracovní záběr pana profesora Heřmanského byl unikátní. Naše cesty se střetly dvakrát – před více než čtyřiceti lety byl mým nezapomenutelným pedagogem a třídním profesorem na ostravské konzervatoři. Podruhé jsme se stali kolegy na naší škole. Respektovala jsem jeho pracovní vize a obdivovala horoucnost, s níž přistupoval ke svým žákům i ke své práci. Miloval život a svou ženu, byl vzdělaný, přímý, rozhodný a vždy slušný. A to jsou pouta, která přetrvávají navždycky,“ dodává Soukupová.

Rozloučení s Oldřichem Heřmanským se bude konat v sobotu 22. února 2014 od 11 hodin v obřadní síni krematoria ve Slezské Ostravě.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.