Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Zemřela Naděžda Letenská, dlouholetá členka ostravské činohry

Zemřela Naděžda Letenská, dlouholetá členka ostravské činohry

27.2.2014 11:25 Divadlo

Ve věku nedožitých 88 let zemřela ve středu ostravská herečka Naděžda Letenská, emeritní členka činohry Národního divadelního moravskoslezského a dlouholetá opora tohoto souboru. Během svého života ztvárnila na ostravské scéně desítky charakterních i komických rolí. O skonu umělkyně informovala mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

Zvětšit obrázek

Naděžda Letenská v inscenaci Nebezpečné vztahy z roku 1988.
Foto: Archiv Národního divadla moravskoslezského

Naděžda Letenská se narodila 12. dubna 1926 v Praze.  Hned po válce nastoupila do nově vzniklého Těšínského divadla a odtamtud přešla do Beskydského divadla v Novém Jičíně. V roce 1951 byla angažována do činohry tehdejšího Státního divadla v Ostravě (dnes Národní divadlo moravskoslezské) a v tomto angažmá setrvala plných třicet let až do svého odchodu do důchodu.

„Od rolí mladých dívek, v nichž však zároveň uplatňovala i svůj smysl pro kresbu humorných stránek jejich charakterů, přešla po několika letech do charakterního i komického oboru,“ uvedlo divadlo ve smutečním oznámení.

Z prvních rolí je nutno přijmout její Hermii ve Snu noci svatojanské, Verunku v Našich furiantech, Lízu v Hoři z rozumu, Duňašu ve Višňovém sadu nebo Cvetajevovou v Měšťácích.

Do zralejšího oboru nahlédla poprvé rolí Cvrčkové ve hře Ze života hmyzu, pak následovala celá řada dalších rolí – Hošková ve Veselých paničkách windsorských, Amélie v Domu doni Bernardy, Slečna Prismová v komedii Jak je důležité míti Filipa, slečna Elis ve Filozofské historii, Gabriela v Bláznivé ze Chaillot, Valča Peroutová ve Šrámkově Létu, paní de Rosemonde v Nebezpečných vztazích, Pavla Krausová v Kočičí hře a mnoho dalších.

Její herecké charakteristiky postav byly vždy velmi ostré a výrazné a pro diváky poutavé i v dalších, menších rolích, které jí byly svěřovány.

Do důchodu odešla v roce 1981, ale jako výrazná herecká osobnost byla zvána k hostování i v dalších letech. Její poslední rolí byla Adelaida Brucknerová v druhé ostravské inscenaci Kočičí hry v roce 1997.

Svůj život zasvětila zejména divadlu, objevovala se ale i v televizi. Poprvé před kamerou stála v malé epizodní roli ven filmu Partyzánská stezka z roku 1959, hrála menší role v dětských snímcích natáčených v gottwaldovském studiu (Už se nebojím, 1984; Pohlaď kočce uši, 1985), hrála třeba i v dvoudílné televizní inscenaci o životě skladatele Rudolfa Piskáčka Věčný tulák (1990).

Naděžda Letenská do konce svých dnů žila v Ostravě, v poslední době zcela v soukromí. Od Nadace Život umělce obdržela v roce 2008 ocenění Senior Prix.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.