Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravský herec Tomáš Dastlík se představí v hlavní roli filmu Vojkůvky a Nikolaeva

Ostravský herec Tomáš Dastlík se představí v hlavní roli filmu Vojkůvky a Nikolaeva

8.3.2014 08:33 Atd.

Tomáš Dastlík, herec ostravského Divadla Petra Bezruče, hraje v novém televizním filmu Na druhý pohled režiséra Petra Nikolaeva podle scénáře kopřivnického autora Romana Vojkůvky. Film bude mít premiéru v neděli od 20 hodin na programu ČT-1 a kromě Dastíka, který ztvární hlavní roli, v něm účinkují Vanda Hybnerová, David Matásek, Igor Bareš a další známí herci.

Zvětšit obrázek

Režisér filmu Petr Nikolaev (vlevo) a herec Tomáš Dastlík.
Foto: Česká televize

Televizní snímek Na druhý pohled vypráví příběh ze současnosti. Řeší vztah dvou bratrů, který se katastrofálně rozpadl před dvaceti lety a dodnes není narovnán. Děj filmu se nesentimentálně a tvrdě zabývá otázkou viny a odpovědnosti.

Karel (David Matásek) je úspěšným podnikatelem v menším českém městě, Emil (Tomáš Dastlík) nosí vězeňské tetování, pracuje jako námezdní dělník a potlouká se po ubytovnách. Zřejmě má někde dítě, vidíme, že na ně posílá alimenty, ale nic víc nevíme. Na rozdíl od Emila má Karel milující rodinu. Jeho žena (Vanda Hybnerová), ani dvě dospívající děti (Josefína Rašilovová a Jan Fanta) netuší nic o tom, co se před lety mezi bratry událo. Děti dokonce nevědí ani o Emilově existenci.

Proč nyní, po  dlouhých letech, dojde k setkání obou bratrů a k jejich přímé konfrontaci, která dávný příběh oživí, je fabulační překvapení a není taktické ho předem  prozrazovat. Minulost se k nám vrací během vyprávění v retrospektivách a my se postupně orientujeme v příběhu i v jeho morálním poslání. Možná, že ani nezjistíme se stoprocentní jistotou, kdo z obou bratrů zvolil lepší řešení, správnější cestu z krize, ale právě to je na příběhu vzrušující.

Snímek hodně stojí na scénáři Romana Vojkůvky, jeho kvality komentuje sám režisér Petr Nikolajev takto: „Držel pohromadě od začátku do konce. Byl drsný, ale pravdivě, ne uměle. A měl originální zápletku a poselství, že člověk by měl být k lidem otevřený a měl by se snažit nežít v předsudcích a stereotypech. Myslím, že film obsahuje katarzi i naději.“

Vedle scénáře se Petr Nikolajev opírá o kvalitní herecké obsazení, vévodí mu právě Tomáš Dastlík.  „Měl jsem štěstí na výborné herce: Vanda Hybnerová, David Matásek, mladý Jan Fanta i zkušený a vynikající Igor Bareš. Nejpodstatnější byl však výkon ve filmu málo známého Tomáše Dastlíka, který se podle mého názoru pro ztvárnění hlavní postavy snímku Na druhý pohled přímo narodil,“ říká režisér.

Kromě známých jmen herců nebo režiséra je prozatím hlavním hrdinou ještě na veřejnosti neuvedeného snímku jednoznačně kopřivnický autor Roman Vojkůvka, který některé ze svých předchozích undergroundových hororů natáčel také v Ostravě. „Jsem scenárista samouk. Zajímají mě příběhy lidí zdánlivě obyčejných, kteří se musí vyrovnávat s chybami, které udělali a osudy navenek špinavých hrdinů snažící se život změnit. Podobných témat bych se chtěl držet i ve svých dalších scénářích,“ říká Vojkůvka, který je původní profesí mechanik opravář, dalšími stavební dělník, instalatér, izolatér, údržbář a pokrývač. Psaní scénářů se pro něj stalo spojením dvou jeho největších zálib: filmu a literatury.

„Na druhý pohled je příběhem dvou bratrů, jejichž životy osudově ovlivnila událost, která se stala před pětadvaceti  lety. První se zdá být kladnou a druhý zápornou postavou. Podle mě ale není zlý ani jeden z nich. Je to o tom, jak rozdílně se dá vyrovnat s prožitým traumatem, o tom, že někdo se může z chyb poučit a naopak jiný, nevinný člověk se díky okolnostem, vydá špatnou cestou. To však neznamená, že z ní nemůže sejít a změnit se,“ říká scénárista, který má za sebou už dva celovečerní autorské filmy Někdo tam dole mě má rád a Total Detox.

Filmování a psaní scénářů se věnuje už téměř jedno desetiletí. Televizním snímkem Na druhý pohled se dostává konečně po letech do oblasti plně profesionální tvorby. Jeho houževnatost symbolizuje i dvojice hlavních hrdinů, o které film bude. „Co mají oba mimo minulost společné, je zarputilost, se kterou se drží svých zásad, i kdyby to mělo mít pro jednoho z nich fatální následky,“ dodává Roman Vojkůvka.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.