Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Cinema Royal míří do Ostravy, pro filmové nadšence je účast povinná

Cinema Royal míří do Ostravy, pro filmové nadšence je účast povinná

10.3.2014 00:10 Atd.

Nejenom projekce filmu, ale i přímé vtažení diváků do jeho děje a atmosféry. To nabízí fenomén zvaný Cinema Royal, nebo také Secret Cinema, který po úspěšném tažení více než padesáti zeměmi světa dorazil před časem i do České republiky. A nyní, konkrétně 12. dubna se chystá první mimopražská zastávka tohoto projektu, která bude na dosud neznámém místě v Ostravě. Pořadatelé slibují všem filmovým nadšencům zážitek, na jaký se nezapomíná. A možná přijde i Rothschild.

Zvětšit obrázek

Snímek z fiktivního hasičského plesu, který předcházel projekci filmu Hoří má panenko z cyklu Cinema Royal.
Foto: Archiv Cinema Royal

Dnes již celosvětový projekt Cinema Royal, který má ve světě fanoušky ochotné za projekcemi cestovat i stovky kilometrů, dorazí do Ostravy díky nadšencům ze zdejšího multižánrového centra Cooltour. Ti se spojili s pražskými organizátory projektu a připravují na dosud utajovaném místě projekci zatím neznámého filmu.

Koncept filmových projekcí na tajných místech vznikl poprvé ve Velké Británii pod názvem Secret Cinema (Tajné kino). Za deset let se projekt rozrostl do 55 zemí světa včetně České republiky, kde dostal po drobných modifikacích název Cinema Royal. Smyslem je uspořádat nejenom projekci filmu, ale doplnit ji jakousi předehrou, která co nejvíce vtáhne diváky do filmu. O tom, o jaký film půjde, se diváci dozvědí často až při úvodních titulcích.

Například před projekcí slavného boxerského filmu Rocky pořadatelé v Praze postavili ring a uspořádali souboj těžkých vah. Před projekcí Formanova snímku Hoří má panenko naaranžovali scény z hasičského plesu s dvacetičlennou dechovkou a s rozkradenou tombolou. U Velké vlakové loupeže svezli diváky historickou parní lokomotivou a na promítání „dostihového“ filmu Podraz s Robertem Redfordem a Paulem Newmanem pořadatelé pozvali diváky na dostihové závodiště Velká Chuchle.

Jaký film se bude promítat v Ostravě a kde vůbec? To pořadatelé do poslední chvíle důsledně tají. Zájemce, kteří se na akci zaregistrují, odveze na neznámé místo několik autobusů.  Lidé se předem dozvědí jen to, odkud autobusy odjíždějí, co si mají obléct a co vzít případně s sebou.

„Mohu prozradit snad jen to, že půjde o film, který lze považovat za historický milník ve světové kinematografii. Zaručuji, že promítat se bude na místě, kde se ještě nikdy žádná kulturní akce nekonala a kde pravděpodobně ještě žádný z diváků nebyl,“ řekl Martin Lindovský z klubu Cooltour.

Na své si tak přijdou všichni fanoušci filmové klasiky, kteří se jistě budou snažit předem uhádnout, jaký film uvidí. „Jemné indicie budou zaregistrovaným účastníkům chodit už e-mailem, kde se postupně dozví i to, kde je sraz,“ dodal Lindovský.

Zájemci o ostravskou projekci i o projekce na dalších místech se mohou zaregistrovat na stránkách www.cinemaroyal.cz. Ti, kteří tak již učinili, mohou již nyní hádat z e-mailu, který do svých schránek obdrželi.

V něm stojí následující: „Věhlasný rod bankéřů a továrníků včera oznámil, že jeho aktivity podnikatelské opět směřují do naší domoviny. Pan Anselm Mayer Rothschild se nechal slyšet, že jako nový majoritní akcionář hutního, slévárenského a těžařského podniku Cinema Royal chce dáti práci stovkám lidí v kraji vzmáhajícím se z krize hospodářské. Téměř po stoleté odmlce sám Anselm Mayer Rothschild otevře slavnostně dne 12. dubna v Ostravě nový závod, který jistě pozvedne úroveň severovýchodu republiky. U této příležitosti zve všechny akcionáře na zahájení nového provozu spojené s banquetem…“

Kdo by se chtěl dozvědět více, může se zaregistrovat na výše uvedené adrese a čekat další zprávy, které ho postupně nasměrují až k místu projekce.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.