Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Colours lákají na spojení australského didgeridoo s rytmy taneční elektroniky

Colours lákají na spojení australského didgeridoo s rytmy taneční elektroniky

10.3.2014 00:00 Hudba

Pořadatelé festivalu Colours of Ostrava v pondělí večer zveřejnili jméno další zahraniční kapely, která přijede na letošní ročník. Jde o divokou australskou partu OKA. O její účast pořadatelé usilovali už před rokem, vyšlo to ale až letos.

Zvětšit obrázek

Australská skupina OKA přijede na Colours of Ostrava.
Foto: Archiv

Kapela OKA přináší rytmickou trojkombinaci určenou pouze odvážným nebo těm, co zrovna nevědí, jak naložit s tělem. „S didgeridoo, hudebním symbolem Aboridžinců, to někdy totiž není jen tak – jeden z nejlepších australských hráčů Mark Atkins kdysi vypravoval, jak za ním po koncertě přišla velmi vzrušená žena s tím, že právě prodělala orgasmus,“ říká hudební publicista Jiří Moravčík.

OKA tento nástroj melodicky zdokonalili a přizpůsobili dnešku. Chris Lane střídá zkreslenou kytaru s bambusovou flétnou, harmonikou a saxofonem, Charlie Wall z ostrova Samoa sedí za bicí soupravou a tluče i do dřevěných polynéských nástrojů.

Doma, po celém Tichomoří, v Kanadě a Spojených státech zavedená a oblíbená taneční jednotka z australského Sunshine Coast do Evropy zajíždí zřídka. Koncert na Colours of Ostrava tedy budou jedinečnou příležitostí kapelu slyšet naživo.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.