Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Svatováclavský festival začne o měsíc dříve. Přijede operní bohyně Martina Janková

Svatováclavský festival začne o měsíc dříve. Přijede operní bohyně Martina Janková

12.3.2014 22:34 Hudba

Největší tuzemský festival zaměřený na duchovní hudbu, tedy Svatováclavský hudební festival, ohlásil některé nejdůležitější body svého jedenáctého ročníku. Do Ostravy přicestuje jedna z nejlepších operních zpěvaček na světě, sólistka Curyšské opery a rodačka z Karvinska Martina Janková. Festival letos po deseti letech mění dobu svého konání a začne již 1. září.

Zvětšit obrázek

Martina Janková patří k tomu nejlepšímu, co dala Česká republika světu.
Foto: Archiv

„Hlavním důvodem, který nás přivedl ke změně tradičního termínu konání festivalu, je snaha zvýšit komfort hudebníků i návštěvníků. Všechny koncerty se odehrávají v kostelích, kde teplota v říjnu bývala často na hranici přijatelnosti a několikrát hrozilo, že kvůli tomu budeme muset koncert dokonce zrušit. Orchestry a sólisté kromě toho často již v říjnu odjíždějí na zahraniční turné a nemohli tak přijmout pozvání na náš festival,“ řekl ředitel festivalu Igor Františák.

Dramaturgie 11. ročníku se podle něj ponese ve znamení Roku české hudby. 30 koncertů v 17 městech a obcích Moravskoslezského kraje uvede díla českých skladatelů od baroka až po současnost v podání předních českých i zahraničních umělců.

Úvodní Dvořákovo Requiem zazní 1. září 2014 v 18 hodin v kostele Panny Marie Královny v Ostravě – Mariánských Horách v interpretaci Janáčkovy filharmonie Ostrava a Českého filharmonického sboru Brno pod taktovkou Jakuba Hrůši. Jako sólisté se představí přední čeští pěvci Simona Šaturová (soprán), Veronika Hajnová (alt), Richard Samek (tenor) a Martin Gurbaľ (bas).

Dalším nepřehlédnutelným vokálně-instrumentálním počinem bude uvedení dvou velkých duchovních děl Jana Dismase Zelenky – Missa Dei Filii a Te Deum 14. září v Evangelickém kostele v centru Ostravy. „Podařilo se nám vytvořit velmi zajímavou konstelaci. Českého barokního skladatele z období sasko-polské unie, který byl ovlivněn italskou hudbou a působil na saském dvoře v Drážďanech, bude interpretovat saský Drážďanský komorní sbor a polský Wroclawský barokní orchestr pod taktovkou českého dirigenta Václava Lukse,“ vyzdvihuje středoevropský rozměr projektu jeho iniciátor Oliver Geisler z Drážďanského komorního sboru, který má světové renomé.

Jako sólisté vystoupí vynikající umělci specializující se na starou hudbu. Mezi nimi především Martina Janková, která se na festival vrátí po dvou letech a poté, co loni musela odřeknout svou účast z důvodu nemoci.

Nevšedním uměleckým zážitkem bude i vystoupení komorního souboru PhilHarmonia Octetu 10. září ve Frýdlantě nad Ostravicí a následujícího dne v Dolním Benešově, kde zazní mimo jiné premiéra nové skladby ostravského klarinetisty a skladatele Aleše Pavlorka.

Předprodej vstupenek na 11. ročník Svatováclavského hudebního festivalu bude zahájen v květnu.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.