Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Kultovní Dog Eat Dog míří do Slezska, karvinští nadšenci jim natočili strašidelný promoklip

Kultovní Dog Eat Dog míří do Slezska, karvinští nadšenci jim natočili strašidelný promoklip

22.3.2014 13:24 Atd.

Rozbořený mlýn z Karviné z konce 19. století se stal působivou kulisou nejnovějšího promoklipu pro známou crossoverovou kapelu Dog Eat Dog, která v rámci svého jubilejního turné zahraje v květnu Krnově a Frýdku-Místku a v létě i na Slezskoostravském hradě. Tvůrcem klipu je karvinský amatérský filmař Lukáš Bulava se svou společností Horrorwatch.

Zvětšit obrázek

Kapela Dog Eat Dog zahraje v Krnově, Frýdku-Místku i Ostravě.
Foto: Archiv kapely

Kolem komplexu budov v sousedství karvinského parku Boženy Němcové se odehrává ponurý příběh mladého skejťáka, který je vtažen do záhadného děje plného dramatických záběrů a strašidelných přízraků. Lukáš Bulava se svou Horrorwatch má za sebou už dva větší filmy, stylové horory Oči starého kostelníka a artově laděný černobílý Karbon. Nejnovější snímek – klip vznikl z přátelství s basákem kapely Dog Eat Dog Davem Neaborem.

Právě Neabor před několika měsíci podpořil karvinské nadšence v promoklipu na horor Karbon, teď se situace obrátila. „Známe se, basák Dave točí taky filmy, krátké horory, takže si je navzájem vyměňujeme, “ říká Lukáš Bulava.

Dlouholeté přátelství má zajímavý vývoj a klip je jen jedním z několika, které ještě pro Dog Eat Dog vzniknou. „V roce 2006 jsem náhodně zjistil, že Dave je velký fanoušek italských hororů. Potom jsme se potkali na koncertě ve frýdecko-místeckém Stounu a od té doby se kamarádíme. Každoročně pro Dog Eat Dog natáčím dokumenty z koncertů,“ vysvětluje Lukáš Bulava.

Jarní turné amerických Dog Eat Dog má hned osm zastávek v Česku, mezi kterými nechybí Frýdek-Místek  a Krnov. Další vystoupení se pak konají v létě, tentokrát i v Ostravě na Slezskoostravské hradě. „Momentálně Dog Eat Dog slaví dvacetiletí od vydání první desky a koncertují jenom v Evropě,“ upozorňuje Lukáš Bulava.

Jaké byly první reakce členů kapely na novinku z produkce Lukášova Horrorwatch?. „Zatím ještě nevím, protože jsem klip teprve rozesílal, ale manažer prohlásil, že je to šílené a neobvyklé. Myslím, že Dave bude spokojený, nikdy neměli něco podobného. Nepoužívali pro promo k turné hrané příběhy.“

Dějištěm klipu je komplex starých budov známý jako Janečkův mlýn, jenž stojí v blízkosti karvinského parku Boženy Nemcové. Podle plánů by zde mělo vzniknout vzdělávací centrum za podpory Evropské unie. Lukáš Bulava v jeho sugestivních interiérech už dříve realizoval finální záběry pro krimihoror Oči starého kostelníka.

Nyní jej ale jeho fanoušci mohou vidět v plné kráse zvenčí. „Ta stará budova má skvělou atmosféru, jsou tam dokonce reliéfy z doby, kdy byl majitelem mlynář. Možná to byl jeden z posledních okamžiků, kdy bylo možno kouzlo této stavby filmařsky zúročit,“ dodává Lukáš Bulava.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.