Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravský Dům knihy nabídne výstavu o živé pochodni Janu Zajícovi

Ostravský Dům knihy nabídne výstavu o živé pochodni Janu Zajícovi

24.3.2014 00:00 Atd.

Pětačtyřicáté výročí, které letos uplynulo od sebeupálení studenta Jana Zajíce, připomene v Ostravě putovní výstava, kterou připravili učitelé a studenti šumperského gymnázia ve spolupráci s Občanským sdružením PANT. Expozice bude k vidění od středy 26. března do 13. dubna v ostravském Domě knihy Knihcentrum.

Zvětšit obrázek

Historický snímek z tryzny na šumperské průmyslovce.
Foto: www.pribehjanazajice.cz

Do Ostravy putovní výstava o živé pochodni, která na protest proti komunistickému režimu vzplála 25. února 1969, dorazí po úspěšných premiérách ve Vlastivědném muzeu v Šumperku a na festivalu Mene Tekel v Praze.

„Výstava Příběh Jana Zajíce je výsledkem půlroční práce osmnácti studentů, která zahrnovala studium všech dostupných informačních pramenů, bádání v archivech, komunikaci s pamětníky, majiteli zajímavých fotografií, záznamů a dokumentů, s institucemi, s nejbližších příbuznými Jana Zajíce a podobně,“ říká pedagog šumperského gymnázia Tomáš Hlavsa. Putovní výstava podle něj představuje autentický pohled na čin Jana Zajíce v širších souvislostech. „Základním motivem výstavy je snaha přiblížit osobnost a myšlenkový svět Jana Zajíce. Vykresluje rodinné zázemí vítkovského občana a studenta šumperské průmyslovky. Nabízí podstatnou část jeho básnické tvorby, odhalující autorovo nitro a osobitý duchovní rozměr,“ dodává Hlavsa.

Výstava se zabývá i činem samotným, cituje dopisy na rozloučenou, zrcadlí atmosféru pohřbu a sleduje mediální odezvu na Janův akt nejvyššího sebeobětování. Opomenuty nejsou ani informace o následcích činu pro jeho rodinu. „Například matka Jana Zajíce nesměla dále pracovat jako učitelka a Janově sestře bylo zase znemožněno vysokoškolské studium, přestože na střední škole patřila k premiantům třídy,“ říká Jiří Sovadina z Občanského sdružení PANT.

Studenti vytvořili i elektronickou formu výstavy v podobě webových stránek.

Zahájení expozice bude ve středu v 16 hodin předcházet přednáška historika Petra Blažka věnovaná fenoménu živých pochodní, ve které se bude hovořit nejenom o činech Jana Zajíce a Jana Palacha, ale také o prvních případech protestního sebeupalování ve světě.

Po přednášce proběhne projekce krátkého dokumentu Jan Zajíc – pochodeň č. 2., který vznikl ve spolupráci sdružení PANT a studentů Audiovizuální tvorby Slezské univerzity z cyklu Sami proti zlu o významných osobnostech našeho kraje.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.