Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Konzervatoř ovládne interpretační soutěž, která je líhní budoucích hvězd

Konzervatoř ovládne interpretační soutěž, která je líhní budoucích hvězd

4.4.2014 00:00 Hudba

Obrovský zájem mezi žáky hudebních škol z celé republiky i ze sousedních zemí provází dvanáctý ročník interpretační soutěže Pro Bohemia Ostrava, který se uskuteční o víkendu na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě. Do soutěže se letos přihlásilo bezmála 180 zájemců. Soutěžní produkce nabízejí ojedinělou možnost slyšet budoucí hvězdy na počátku jejich umělecké dráhy, vstup je umožněn široké veřejnosti – třeba rodičům a jejich dětem, které by rády studovaly na konzervatoři.

Zvětšit obrázek

Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě.
Foto: Archiv

Pro Bohemia Ostrava 2014 je ojedinělá mezinárodní interpretační soutěž ve hře na klavír, dechové nástroje a ve zpěvu. Soutěží v ní nejmladší žáci základních uměleckých škol i studenti konzervatoří. Původně byla určena pouze pro mladé klavíristy. Pořádající ostravská konzervatoř ji však před dvěma lety rozšířila o zpěv, hru na dechové nástroje a navázala spolupráci s konzervatoří v Žilině a hudebním lyceem v Katovicích. Soutěži tak vtiskla mezinárodní charakter a zpřístupnila ji i široké veřejnosti.

Cílem soutěže je i propagace české hudby od období klasicismu po současnost. Letos v Roce české hudby klade velký důraz na soutěžní repertoár a skladby českých autorů zejména v oborech zpěv a klavír. „Příležitostí k propagaci a interpretaci české hudby v mezinárodním měřítku není mnoho. Podobná soutěž se zaměřením na český klasicismus u nás není vůbec,“ upozorňuje Mária Adamíková, porotkyně a pedagožka oboru zpěv Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě.

„Pamatuji si, že jeden z minulých ročníků vyhrála naše přední klavíristka Veronika Böhmová, která dnes sklízí úspěchy doma i v zahraničí. Na Pro Bohemia tak můžete vidět budoucí hvězdy v jejich úplných počátcích. To jsou neopakovatelné zážitky,“ říká ředitelka ostravské konzervatoře Soňa Javůrková.

Ojedinělé klání zaznamenává velký zájem u základních uměleckých škol, konzervatoří a středních škol s hudebním zaměřením. Letos pořadatelé zaevidovali 177 přihlášek, z toho téměř 30 ze Slovenska, Polska a Litvy. „Očekávám ještě lepší úroveň soutěžících než v předchozích ročnících,“ těší se Mária Adamíková.

Soutěžní produkce se konají v sobotu od 10 do 19.30 hodin, v neděli pak od 9 do 12.30 souběžně v několika sálech konzervatoře. Vyhlášení výsledků a absolutních vítězů v jednotlivých kategoriích pak proběhne v neděli od 15 hodin v sále Leoše Janáčka.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.