Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo V moravskoslezské přehlídce divadel pro děti zvítězil Krnov

V moravskoslezské přehlídce divadel pro děti zvítězil Krnov

4.4.2014 00:00 Divadlo

Krajská postupová přehlídka divadel dospělých hrajících pro děti skončila v pátek v Ostravě. Organizátoři z ostravského divadelního souboru Jitřenka připravili pro žáky porubských mateřských, základních a středních škol celkem šest představení inscenací soutěžících o postup na národní přehlídku Popelka Rakovník. Vítězství získaly dvě inscenace v provedení krnovských divadelníků - soubor Červiven-senior s inscenací pohádky Vasja a sedm maminek a soubor Červiven-Střední pedagogická škola Krnov s inscenací Cyber Cyrano.

Zvětšit obrázek

Snímek z vítězné inscenace Cyber Cyráno.
Foto: Ladislav Vrchovský

První z oceněných inscenací je určena dětem z mateřských škol. V provedení dvou herců se na ploše asi třiceti minut odehrává příběh o Vasjovi, který uteče od maminky a pak se s velkým i obtížemi vrací zpět. Na motivy ruských lidových říkanek a pohádek text sestavili a hrají Petra Severinová a Karel Vaněk. Inscenace patří k tomu nejlepšímu, co lze dnes z nabídky divadel věnujících se tomuto žánru v mateřských školách vidět.

Také pod druhou oceněnou inscenací je podepsána Petra Severinová, tentokrát jako autorka dramatizace a režisérka příběhu z pera maďarského autora Istvána Tasnádiho s názvem Cyber Cyráno. Téma nebezpečí zneužití virtuálního facebookového prostoru bylo velmi přivítáno diváky ve věku kolem patnácti let.

Lektorský sbor pracující ve složení Aleš Petrič, Dušan Zakopal a Ladislav Vrchovský také ocenil snahu domácího souboru Jitřenka z Ostravy-Poruby, který udržel krajskou přehlídku při životě i ve ztížených podmínkách vzniklých rekonstrukcí kulturního domu Poklad. Příští ročník by se již měl odehrát opět v tradičních prostorách tohoto porubského stánku kultury.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.