Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Poslechněte si nové album Davida Stypky. Hostují na něm i Pastrňák a Andrašková

Poslechněte si nové album Davida Stypky. Hostují na něm i Pastrňák a Andrašková

17.4.2014 00:02 Hudba

Nové album nazvané Čaruj vydává 26. dubna frýdecko-místecký písničkář David Stypka a jeho kapela Bandjeez. Na albu je dvanáct písní, ve kterých hostuje řada známých ostravských hudebníků, například frontman skupiny Buty Radek Pastrňák, zpěvačka Jitka Andrašková a mnoho dalších. Deník Ostravan.cz přináší exkluzivně stream alba, které bude pokřtěno příští sobotu ve Frýdku-Místku.

Zvětšit obrázek

Frontman a autor písní David Stypka (druhý zleva) s kapelou Bandjeez.
Foto: Michal Szydlowski

Album představuje jakýsi sumář tvorby Davida Stypky za několik posledních let. Jedinou výjimkou je píseň Osudová, která byla už v roce 2007 na debutovém albu předchozí Stypkovy kapely Najzar a která dostala po letech zcela nový kabát.

„Radek se ve studiu vyskytoval docela často, takže se spolupráci v podstatě nedalo vyhnout. Já jsem chtěl, aby si na desce vystřihl sólo. Nakonec tam má nečekaně mluvenou pasáž doprovázenou svým, v podstatě vynuceným kytarovým sólem,“ řekl Stypka deníku Ostravan.cz.

Pastrňákův monolog v písni s názvem Najzar končí kontroverzní otázkou: Jak to vlastně myslíte s těmi Cikány a Židy? Podle Stypky v tom ale není žádný rasismus. „Nesnáším rasismus v jakékoliv podobě, jsem na to poměrně dost háklivý. Zrovna v Ostravě je rasismus téma, na které poměrně často narazíš a vždycky je to napjaté, protože účastníci konverzace většinou nevědí, jak jsou na tom ostatní. Jelikož je Radek do značné míry šaman, podařilo se mu říct něco, nad čím jsem chvíli před tím přemýšlel a nad čím jsme pak hodiny dumali, jestli to není přes čáru a jestli to na nahrávce máme nechat,“ řekl Stypka.

Nakonec výsledek Pastrňákovy studiové improvizace na albu zůstal. „Vždyť je to jen otázka. A pokud by mělo platit, že umění má a musí klást otázky, tohle je zářný příklad. Je to typická pastrňákovina. Tedy otázka byla položena, rozvibrovala prostor, ale i kdyby tě nakrásně napadla odpověď, nevíš, na co se tazatel vlastně ptá,“ uzavírá Stypka.

Cédéčko Čaruj, nazvané podle úvodní písně, vychází pod hlavičkou malého vydavatelství Sweetsen Records, které je spojené s pořadateli proslulého frýdecko-místeckého festivalu Sweetsen Fest. Album se nahrávalo v ostravském studiu Mroš.

Většina písní vychází ze Stypkova dřívějšího internetového projektu Wake Up Songs. „Jednalo se v podstatě o to, vymyslet a nahrát píseň ráno, co možná nejdříve po probuzení. Bez přípravy. V tom čase mezi spánkem a bděním vzniklo pár docela zajímavých tvarů, se kterými by byla škoda dál nepracovat,“ říká David Stypka.

Nápad postavit pro písně, které měly původně jen komorní podobu, celou kapelu, se zrodil zhruba před čtyřmi lety. Během krátké doby se podařilo dát Davidu Stypkovi dohromady muzikanty, se kterými si už dříve chtěl zahrát.

Spolu s Davidem, který zpívá a hraje na akustickou kytaru, kapelu Bandjeez tvoří ještě kontrabasista Petr Pinkas, klávesista Jan Uvira a bubeník Matěj Drabina, který absolvuje bubenickou stáž v dánském Odense a za soupravou ho proto zastupuje Martin Šimek.

Na albu dále hostují kromě Pastrňáka a Andraškové také zpěvák Maroš Moroň, saxofonista Ondřej Klimek, zpěvák David Kopřiva z kapely Downbelow a hráč na foukací harmoniku Emil Ferenc.

Křest alba se uskuteční v sobotu 26. dubna 2014 ve frýdecko-místecké hospodě U Arnošta a jako host vystoupí mladý hudebník Mirai Navrátil, který je frontmanem místní kapely Dolls In The Factory známé z role předskokanů kapely Kryštof.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.