Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Máte-li rádi Smokie, neváhejte, zve zakladatel kapely Terry Uttley na koncert v Ostravě

Máte-li rádi Smokie, neváhejte, zve zakladatel kapely Terry Uttley na koncert v Ostravě

17.9.2015 06:11 Hudba

Legendární kapela Smokie bude koncertovat 26. září v ostravské Bonver Aréně. Na turné Smokie slaví 40 let na scéně. Přestože jsou v ČR velmi častým hostem, v Ostravě naposledy koncertovali v první polovině osmdesátých let v dobách své největší slávy. Na otázky kulturního deníku Ostravan.cz před koncertem odpovídal baskytarista Terry Uttley, jediný zakládající člen Smokie v současné sestavě.

Zvětšit obrázek

Současná podoba britské poprockové kapely Smokie, Terry Uttley dole vpravo.

V posledních letech jste opakovaně koncertovali v České republice, a to jak ve větších halách, tak i v klubech. Jakou máte zkušenost s českým publikem? Je v něčem jiné oproti publiku v jiných zemích?

Na tuto otázku se nás ptají téměř v každém rozhovoru v každé zemi, kam přijíždíme, a odpověď je pokaždé stejná. Publikum Smokie je prostě publikum Smokie, vůbec nezáleží na tom, jakým jazykem mluví.

I když v Česku hrajete téměř každý rok, v Ostravě to bylo naposledy v první polovině osmdesátých let, tedy v úplně jiné sestavě. Víte něco o tomto městě? A jak dlouho se zdržíte, budete mít nějaký program, anebo zde jen přenocujete?

Projeli jsme obrovský počet míst po celém světě, ale najít si volný čas je vždycky velmi náročné. V tuto chvíli nemám k dispozici kalendář, ale myslím, že v Ostravě zůstaneme jenom přes noc a pak se rozloučíme. Nejsme turisté.

Když před několika lety koncertoval v Ostravě váš původní zpěvák Chris Norman, téměř celý jeho koncert zabraly písničky, které nazpíval se Smokie v dobách jejich největší slávy. Jak bude vypadat v sobotu 26. září koncert Smokie v Ostravě? Na jaké skladby se má publikum těšit? Budou skladby z Normanovy éry převažovat?

Chris před 30ti lety opustil kapelu, protože už nechtěl hrát písničky Smokie, ale pouze ty ze sólových projektů. Takže můžete si domyslet, jaké písně budou Smokie hrát – plus nějaké písně s posledních let.

Jak vlastně v současné době vycházíte s Chrisem, se kterým jsou neodmyslitelně spojeny vaše největší hity? Umíte si představit, že by se někdy v budoucnu vaše cesty spojily odehráli jste třeba společné turné?

Letěl jsem s Chrisem před několika měsíci a hodně jsme se nasmáli a skvěle popovídali, ale nemyslím si, že bychom dali někdy dohromady původní sestavu. Mám tuhle kapelu moc rád a myslím si, že s kluky z původní sestavy bychom těch zhruba 80 koncertů ročně po celém světě nezvládli.

Patříte ke kapelám, kterým by publikum neodpustilo, kdyby nezahrálo co nejvíce největších hitů. Baví vás ještě po letech hrát takové písničky jako Needles and Pins nebo Living Next Door To Alice?

Užíváme si opravdu všechny písně a myslím, že to platí o všech našich koncertech.

Co dalšího mohou vaši fanoušci v nejbližších letech čekat? Kdy se dočkají nového studiového alba?

Nacházíme se asi na půli cesty k novému albu, ale najít si čas na to, abychom se vrátili do studia, je těžké kvůli probíhajícímu turné.

Co byste vzkázali těm, kteří zatím stále ještě váhají, zda přijít na koncert?  

Pokud někdo váhá, tak v ten večer musí mít opravdu něco mnohem důležitějšího na práci. Ještě nikdy jsem neslyšel o váhavém fanouškovi Smokie.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.