Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba VIDEO: Metalový Malignant Tumour překvapil zběsilým klipem, ve kterém ostravští umělci tančí charleston

VIDEO: Metalový Malignant Tumour překvapil zběsilým klipem, ve kterém ostravští umělci tančí charleston

15.9.2016 12:00 Hudba

Jako ochutnávku nově připravovaného alba The Metallist zveřejňuje ostravská metalová parta Malignant Tumour videoklip k písni Walk As We Talk. Kapela, která patří k evropské špičce svého žánru, si na originalitě svých klipů dává opravdu záležet, což platí také o posledním kousku. Tentokrát na natáčení přizvali řadu profesionálních tanečníků zejména z baletního souboru NDM v Ostravě, ale také třeba ostravskou herečku Ladu Bělaškovou a Antonína Šimelu z Divadla loutek Ostrava.

Zvětšit obrázek

Záběr z nového klipu metalové party Malignant Tumour.

Nové album kapely Malignant Tumour, které je jednou z nejočekávanějších tuzemských událostí roku, má vyjít v polovině října. První upoutávkou na novou kolekci The Metallist je videoklip ke skladbě Walk As We Talk, který zobrazuje střet dvou hodně odlišných kultur – světa tvrdého metalu a klasického tance.

Jak vysvětluje kapelník Malignant Tumour Robert Šimek, s nápadem tančit charleston na metalovou hudbu přišel kytarista Korál. „Když jsme to pak probírali, rozhodli jsme se natočit klip jako taneční souboj mezi dvěma světy, kdy na jedné straně budou tanečníci předvádět charleston a na druhé straně zase metalisté ukážou své tance a třepání hlavou,“ řekl Robert Šimek.

mt

Momentka z natáčení klipu. (Foto: Archiv kapely)

Nejtěžší bylo podle něj sehnat dobré tanečníky, kteří ovládají charleston a navíc budou ochotni se natáčení zúčastnit. „Rozhodili jsme sítě mezi kamarády a měli jsme obrovské štěstí, že jsme narazili na tanečníka Jakuba Mazůcha, který se pro tento nápad opravdu nadchnul a sehnal celou řadu profesionálních tanečníků,“ vzpomíná Šimek.

V klipu tak účinkují například mistryně ČR v latino show Tereza Vodičková, mistři Evropy v electric boogie Patrick Ulman a Zdeněk Kremláček, mistr ČR ve stepu Filip Staněk, ale třeba také herecká hvězda Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Lada Bělašková. Roli jakéhosi „předtanečníka“ se ujal Antonín Šimela, osvětlovač z Divadla loutek Ostrava, který se v minulosti blýskl v malých, ale významných rolích v inscenacích Z Deniku Ostrava a Šaryk vzpomíná.

Všichni zúčastnění tanečníci přitom dříve neměli s tímto typem velmi tvrdého metalu žádnou zkušenost. „Naší hudbou byli někteří asi trochu zaskočeni, neznali ji. Ale nakonec ta spolupráce opravdu zafungovala a myslím, že jsme si to všichni opravdu užili,“ říká Šimek o natáčení, které probíhalo v objektu zrekonstruovaných Starých koupelen v bývalém Dole Hlubina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skupinový snímek po natáčení. (Foto: Archiv kapely)

Místo přitom nebylo zvoleno náhodou, protože se zde 19. listopadu uskuteční velkolepá oslava 25. výročí založení Malignant Tumour, během které zahraje i několik spřízněných kapel. Zlatým hřebem oslav bude premiéra filmového dokumentu Way of Metallist, který mapuje čtvrtstoletí historie kapely, jež v minulosti získala řadu hudebních cen včetně žánrové Ceny Anděl nebo ceny rockových publicistů Břitva.

Ještě před velkolepou oslavou má vyjít nové album The Metallist, které kapela považuje za nejdůležitější ve své kariéře. Vydáno bude po více než dvou letech od předchozí kolekce Overdose&Overdrive.

„S žádnou jinou deskou jsme se tak nenadřeli jako s The Metallist. Nahrávali jsme ho velmi dlouho, a když byla hotová, tak jsme si řekli: Je to sice dobré, ale to nám nestačí. Chceme, aby to bylo kurevsky dobré. A tak jsme 70 procent nahrávek smazali a další půlrok jsme to nahrávali znovu. A udělali jsme dobře – myslím, že se máte na co těšit,“ dodává Robert Šimek.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.