Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Cenu Jantar za operu mohou získat pěvkyně Markéta Cukrová, Maida Hundeling a Barbora Řeřichová

Cenu Jantar za operu mohou získat pěvkyně Markéta Cukrová, Maida Hundeling a Barbora Řeřichová

19.2.2018 06:27 Ceny JANTAR

Organizátoři prvního ročníku krajské kulturní Ceny Jantar, která se bude letos poprvé udělovat také za mimořádné umělecké výkony v divadlech Moravskoslezského kraje, vyhlásili nominace v oblasti opery. V kategorii opera-ženy byly nominovány pěvkyně Markéta Cukrová, Barbora Řeřichová a Maida Hundeling za role ztvárněné na operních scénách v Ostravě a v Opavě. Ceny Jantar budou slavnostně vyhlášeny 15. dubna v ostravské multifunkční hale Gong.

Zvětšit obrázek

Zleva Markéta Cukrová, Maida Hundeling a Barbora Řeřichová. Kdo získá Cenu Jantar?

První z trojice nominovaných (v abecedním pořadí) je Markéta Cukrová, která porotu oslovila v roli chůvy Bianky v inscenaci Brittenovy opery Zneuctění Lukrécie, uvedené v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.  „Role Bianky potvrzuje hlavní kvality této pěvkyně, kterými jsou preciznost vokální a herecké artikulace role a cit pro stylovou podobu partu,“ stojí ve verdiktu odborné poroty.

Další nominovanou pěvkyní je Maida Hundeling, která je na Cenu Jantar nominována za roli Desdemony v inscenaci Verdiho opery Otello, uváděné v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. „Přestože její doménou je spíše dramatický repertoár, lyrickou postavu ztvárnila věrohodně s širokou škálou dynamiky a s hereckou přesvědčivostí,“ píše se usnesení poroty.

Trojici nominovaných žen uzavírá Barbora Řeřichová, a to za roli Rusalky ve stejnojmenné opeře Antonína Dvořáka uvedené v loňské premiéře ve Slezském divadle Opava. „Rusalku předvedla jako lyrickou i dramatickou bytost velmi kultivovaně ve výrazu i v precizní vokální technice,“ usnesla se porota.

Ceny Jantar, jejichž vyhlašovatelem je internetový kulturní deník Ostravan.cz, budou uděleny celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech – za artificiální hudbu, populární hudbu, literaturu, výtvarné umění, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. dubna i galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích, během kterého vystoupí někteří nominovaní umělci i další zástupci špičky kultury Moravskoslezského kraje.

Zatím lze potvrdit, že na galakoncertu zahraje mimo jiné houslový virtuóz Jiří Vodička a zazpívá karvinský sbor Permoník. Jak Vodička, tak Permoník jsou mezi nominovanými v oblasti artificiální hudby. Jména dalších vystupujících zveřejníme v následujících týdnech a nebude jich málo.

Program ceremoniálu bude přístupný i pro širokou veřejnost, vstupenky za symbolickou cenu od 165 korun, která platí pouze do konce února, jsou k dispozici v prodejní síti Ticketstream a také online na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.