Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkův máj má za sebou první kolo, hokejisté čtvrtfinále. Spokojenost na obou stranách

Janáčkův máj má za sebou první kolo, hokejisté čtvrtfinále. Spokojenost na obou stranách

23.5.2014 08:56 Hudba

Zahájení festivalu Janáčkův máj provázelo vedro a také vysněný postup českých hokejistů do semifinále. Velké vítězství se urodilo také v Ostravě v multifunkční aule Gong, kde se slavnostní zahajovací koncert Janáčkova máje odehrál. Nebylo naštěstí soupeřů, a tak nemohli být ani poražení. Vítězství však večer zaznamenal hned několik.

Zvětšit obrázek

Klavírista Christian Ihle Hadland při koncertu Janáčkova máje 2014, kde nemohl Ostravan.cz chybět.
Foto: Petr Grimm

První gól: Janáčkova Sinfonietta. Letitá tradice a jedna z nejpěknějších skladeb české hudby. Španělský dirigent Manuel Hernández-Silva si od začátku získal sympatie posluchačů, skladbu provedl brilantně a povýšil ji o zajímavé netradiční momenty v dynamice a tempech.

Druhý gól: Romantické retro. Christian Ihle Hadland a Griegův klavírní koncert. Zaplněný Gong ani nedutal, protože si chtěl vychutnat každou notu tohoto populárního díla. Klavírista zaujal fascinující muzikalitou a technickou jistotou. Hadland si skutečně Griega vychutnal jako dobré jídlo. Bavila ho každá nota, komunikace s orchestrem.

Třetí gól: Španělský kolorit. Když se řekne jméno Manuel de Falla, může to vzbudit údiv a rozpaky. Domnívám se však, že skladby tohoto autora by měly být samozřejmou součástí koncertů současné hudby. Svou dravostí, svěžestí a odvahou tvoří most mezi tzv. vážnou hudbou a populárem. Jsou sdělné, zajímavé, v osobité zkratce ukazují španělskou hudební tradici.

maj

Zahajovací koncert Janáčkova máje řídil charismatický dirigent Hernández Silva. (Foto: Petr Grimm)

 

Zahajovací koncert Janáčkova máje byl velmi povedený. Vítězi večera byli jednoznačně všichni hudební protagonisté. Janáčkova filharmonie hrála pod vedením Hernándeze-Silvy s chutí a očividnou touhou dokázat oprávněnost své pověsti. A to se jim skutečně povedlo. Sólista Hadland byl skutečně vynikající a jeho styl hry byl osobitý. Dovedu si představit, že tento mladý umělec za klavírem i spí.

Největší dík za povedený začátek festivalu však patří dirigentovi. Manuel Hernández-Silva nejen, že nastudoval všechny skladby večera jako by zněly poprvé, ale dal do jejich provedení takovou energii, že by mu to mohl kdejaký kolega závidět. Skladbu Třírohý klobouk si v závěru užíval s roztančenou pohodou, usmíval se, prožíval hudbu do poslední noty. A zejména: jeho pojetí bylo prostě skvělé. Tento pán hudbě evidentně rozumí a dokáže ji zpřítomnit a aktualizovat i posluchači, který není vytrvalým ctitelem klasické hudby. Zahajovací koncert festivalu nasadil vysokou laťku a můžeme jen doufat, že další koncerty budou mít stejnou úroveň.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.