Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jak to slyší Petr Šiška: Od Radůzy přes Gabriela až po Voxela

Jak to slyší Petr Šiška: Od Radůzy přes Gabriela až po Voxela

26.5.2014 00:00 Hudba

Producent, hudebník a textař Petr Šiška je dalším respondentem ankety Jak to slyší, kterou bude deník Ostravan.cz přinášet každé pondělí. Petr Šiška hodnotí skladby písničkářky Radůzy, ostravské kapely Staré pušky, zpěváka Petera Gabriela, kapel Robson a Alkehol, zpěvačky Marianne Faithful, kopřivnického umělce Voxela a také amerických Sonic Youth.

Zvětšit obrázek

Producent, hudebník a textař Petr Šiška.
Foto: Archiv

Radůza – (live 2013): Radůzu registruji od doby, kdy získala prvního Anděla a kdy ji pomáhala nahoru Zuzana Navarová. Nejsem fanda takovéto tvorby, ale respektuji ji a vím, že příznivců má mraky. Koncert v klubu ano, ale doma k poslechu asi ne. Díky.

 

Staré Pušky – Tvé místo (2014): Mám rád tyhle kytarovky s trochu naivními texty, ty k sobě prostě patří.Kluky to baví a určitě budou mít zástupy fanynek. Zpěvák je víc vypravěč než hlasový akrobat, ale to je v pořádku, muzikantské zpívání k ,dylanovkám´ prostě patří. V poho, beru!

 

Peter Gabriel – Come Talk To Me (live 1995): Těžko hodnotit několikanásobného mistra světa z čela okresního přeboru,ale pokusím se. Gabriela jsem poslouchal s Genesis a bavil mě, jeho sólovou dráhu moc zmapovánu nemám,ale tahle nahrávka je důkazem, že i ve zralém věku se dá dělat inteligentní show a s hlasovým fondem Gabriela i sebejednodušší popěvek s irskými kořeny a prvky minimalismu rozkvete do krásy. Smekám a klaním se!

 

Robson – Rabbit (2008): No jo, věčně začínající ostravská kapela :-). Fanoušky za ta léta hraní v Ostravě měli, šikovní kluci muzikanti, ale vždy tomu něco málo chybělo ke špičce. Tohleto funky moc s rockˇnˇrollem společného nemá. Je fakt, že Martin Chodúr byl coby minimánička k sežrání a už tehdy to válcoval skvělou angličtinou a zpěvem, ale ani to nestačilo. Bohužel tohle bych si asi do jukeboxu nedal, ale věřím, že své publikum by si to našlo i dnes.

 
Alkehol – Zmaštěnej (2011): Zábavová špička to valí stále dál i po mnoha letech a stovkách koncertů. Sehraný dobře namazaný stroj hraje jednoduše a přímočaře a moc dobře ví, že pivní rýmovačky budou zabírat vždy a v každé hospodě. Kluci se baví a pokud to baví i fanoušky, nemám proti tomu ani popel.

 

Marrianne Faithful – As Tears Go By (1964) :Na staré lásky by se mělo vzpomínat s úsměvem a grácií a ne je vytahovat na světlo boží i dnes. Upřímně, musel jsem si pustit verzi od Stounů, abych si spravil chuť, ale ani to nepomohlo a tyhlety srdcebolné pecky od Stounů taky nemusím. Ale naštěstí mají spoustu dalších léty prověřených pecek, které mě vždy dostanou.

 
Voxel – Trip (2013):  Voxel je šikula a snaží se, neustále něco vymýšlí a soudě podle hranosti i streamování to docela funguje. Mám ho radši v těch odvážnějších a odvázanějších věcech, tahle na mě působí jako pokus o hit, ale tak na půl cesty. Není třeba smutnit, Voxelovi to jednou určitě vyjde! Držím palce.

 

Sonic Youth – Schizophrenia (2009):  Tuhle partičku neposlouchám. Kytarovky miluju, ale ve spojení s velkými hlasy a tvrdší muzikou. Tyhle vrstvené vybrnkávací plochy mě fakt moc neberou a zpěv na jednom tónu už vůbec ne. Jsem generace Coverdalů, Plantů,Lee Rothů a dalších velikánů a tohle mě moc nebaví.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.