Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Akce zapojené do Ostravské muzejní noci navštívilo 27 tisíc lidí

Akce zapojené do Ostravské muzejní noci navštívilo 27 tisíc lidí

7.6.2014 00:05 Atd.

Obrovský zájem provázel v sobotu večer šestý ročník festivalu Ostravská muzejní noc, do kterého se letos zapojilo 34 kulturních organizací. Na slavnostní zahájení spojené s vypouštěním mýdlových bublin přišlo před Novou radnici asi 600 lidí, celkem navštívilo jednotlivé akce na 27 tisíc návštěvníků.

Zvětšit obrázek

Velký zájem byl také o prohlídku Moravskoslezské vědecké knihovny.
Foto: Organizátoři

Vypouštění bublin se setkalo s nečekaným zájmem. „Společné zahájení festivalu se pomalu stává tradicí a jsme moc rádi, že jsme mohli Ostravskou muzejní noc obohatit o nový prvek,“ informovala koordinátorka festivalu Andrea Węglarzyová. „Účast na slavnostním zahájení předčila naše očekávání. Dokonce i rozdávaných bublifuků bylo málo. Během pěti minut byly všechny pryč,“ dodala Węglarzyová.

Návštěvníci festivalu vyrazili do města kolem páté hodiny a velmi rychle oživili obvykle prázdné ulice. A to i přes konkurenci slavností ostravského pivovaru, které se konaly ve stejnou dobu. „Účast nám opět potvrdila, jak hladová je Ostrava po kulturní zábavě, což je vzhledem k místnímu kulturnímu vyžití až neuvěřitelné,“ doplnila další zástupkyně organizátorů Jana Šrubařová.

Zájem veřejnosti o ochutnávku aktivit zúčastněných organizací byl obrovský, největší návštěvnost zaznamenalo Miniuni – Svět miniatur, následně pak Ostravské muzeum. Hranici dvou tisíc návštěvníků zdolali také Dopravní podnik Ostrava a Nová radnice. Těsně v závěsu zůstalo Hasičské muzeum města Ostravy.

Ostravskou muzejní noc si i letos nejvíce užily děti, na které byla zaměřena většina doprovodných programů. Spolu s rodiči mohli strávit sobotní večer nevšední zábavou a dobrodružstvím. „Věřím, že se děti budou rády a opakovaně do našich organizací vracet i jako dospělí,“ doplnila Węglarzyová.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.