Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Výstava ve Slezském zemském muzeu pokořila všechny historické rekordy

Výstava ve Slezském zemském muzeu pokořila všechny historické rekordy

28.7.2014 00:00 Atd.

Historicky nejúspěšnější výstavu má za sebou Slezské zemské muzeum v Opavě. Jedinečnou expozici tří významných památek Unikáty zemských muzeí vidělo během tří týdnů bezmála jedenáct tisíc lidí, což představuje zhruba třetinu roční návštěvnosti výstavní budovy. Zrekonstruovaným muzeem, které je chloubou českého Slezska, navíc v uplynulých dnech prošel 70tisící návštěvník od jeho opětovného otevření.

Zvětšit obrázek

Výstava nabídla hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic.
Foto: Slezské zemské muzeum

Jedna z nejúspěšnějších výstav v historií tuzemských muzeí skončila v Opavě v neděli. „Počet návštěvníků výstavy se zastavil na fantastickém čísle 10 803. Na Věstonickou venuši, opavské meteority a kamennou hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic lidé vážili cestu desítky i stovky kilometrů. Byli mezi nimi i zahraniční turisté ze Spojených států, Austrálie, Velké Británie nebo Izraele,“ informovala mluvčí muzea Pavla Dluhoschová.

Věstonická Venuše je největším tahákem ve Slezském zemském muzeu.

Věstonická Venuše byla největším tahákem ve Slezském zemském muzeu. (Foto: Archiv)

V sobotu v poledne navíc přišla do zrekonstruované Historické výstavní budovy její 70tisící návštěvnice, paní Marie Gálisová z Opavy. „Sem do muzea chodím často, je nádherné a unikáty jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít. Jako rodačku z Kylešovic mě zajímaly hlavně meteority,“ řekla výherkyně roční permanentky do všech expozičních areálů. „Cena se mi bude hodit, už plánujeme návštěvu arboreta,“ dodala.

Z Opavy nyní míří Unikáty zemských muzeí do Nové budovy Národního muzea v Praze, kde budou k vidění od 5.do 27. srpna. Poté výstava skončí svou pouť v Moravském zemském muzeu v Brně.

Putovní výstava tří památek z depozitáře Národního muzea v Praze, Moravského zemského muzea v Brně a Slezského zemského muzea v Opavě je součástí projektu Strážci paměti: 200 let muzejnictví v České republice. V průběhu následujících pěti let všechna muzea společně oslaví dvě století své existence a zároveň upozorní na význam, tradici a historii celého našeho muzejnictví. V rámci oslav chystají pro návštěvníky na roky 2014 – 2018 řadu speciálních akcí a výstav.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.