Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Na film o Ostravakovi nejsou peníze. Velké plány uvízly na mrtvém bodě

Na film o Ostravakovi nejsou peníze. Velké plány uvízly na mrtvém bodě

4.8.2014 03:01 Atd.

Je tomu už sedm měsíců, co zástupci pražské společnosti Three Brothers v Ostravě s velkou slávou oznamovali, že připravují filmovou komedii na motivy kultovních zápisků anonymního bloggera, známého pod pseudonymem Ostravak Ostravski. Na tiskové konferenci tehdy slibovali, že nejpozději v březnu proběhne casting a natáčet se bude v létě. Premiéra filmu měla být na podzim. Nyní je srpen, casting zatím spouštěn nebyl a vychází najevo, že tvůrci slibovali něco, na co nemají peníze. Přesto prý není nic ztraceno. Tedy snad.

Zvětšit obrázek

Přípitek na tiskové konferenci. Zleva Jiří Němec (Repronis), Jiří Krejčí (Divadlo Petra Bezruče), Viktor Krištof (producent), Vladislav Kučík (scénárista) a David Kočár (režisér filmu).
Foto: Aleš Honus

Když producent filmu Viktor Krištof, autor scénáře Vladislav Kučík, režisér David Kočár a šéf ostravského nakladatelství Repronis Němec na začátku ledna zahajovali tiskovou konferenci na téma Ostravak Ostravski ve filmu, bylo to velkolepé. V Divadle Petra Bezruče, které by mělo nabídnout zázemí pro štáb filmařů, předstoupili před novináře s pracovními přilbami na hlavě a za zvuků budovatelského pochodu si následně připíjeli pivem na zdar nového filmu, který by měl, jak tvůrci avizovali, navázat na nejlepší tradice české filmové komedie.

Nikdo z přítomných novinářů v tu chvíli netušil, že na film nejsou peníze. To vychází najevo až nyní, kdy je kolem projektu už velmi dlouho až podezřelé ticho. Na internetových stránkách filmařské společnosti Three Brothers není o Ostravakovi ani zmínka a mohlo by se zdát, že plány zkrachovaly.

Informace o tom, kdy se film začne natáčet, nemá ani nakladatelství Repronis, které vydává Ostravakovy knihy. „Už jsme měli rozesílat pozvánky na další tiskovou konferenci, nakonec to ale filmaři zrušili. Důvod je prostý, film prostě nechce nikdo zaplatit,“ zní z Repronisu.

Proto jsme se obrátili přímo na producenta filmu Viktora Krištofa s žádostí o vysvětlení. Vždyť společnost Three Brothers patří v Česku mezi ty renomované, pod její hlavičkou vznikl například úspěšný film Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů a připravují také historický film Jan Hus. Tedy nejsou to žádní amatéři, ani začátečníci.

Viktor Křištof ovšem přiznává, že přípravy filmu o Ostravakovi skutečně zdržel nedostatek peněz. Nic ale podle něj není ztraceno, naopak zájem o film prý projevila televize Nova, která by měla snad do projektu vstoupit. „Pokud svůj zájem potvrdí, můžeme spustit castingy. Vše je připraveno, už máme vytipované lokace,“ řekl Krištof.

Dodal také, že od ledna, kdy byl záměr na zfilmování Deniku Ostravaka oznámen, se dvakrát předělával scénář. „Přišly nové nápady a původní verze scénáře měla nějaké rezervy, chtěli jsme děj ještě více přizpůsobit reáliím regionu a další změny se týkaly zejména ukončení příběhu i potřeby, aby hlavní postava vyzněla pozitivněji,“ dodal Krištof.

Ve hře jsou tedy v současné době dvě varianty dalšího vývoje příprav filmu – buď do projektu vstoupí televize Nova a budou spuštěny herecké konkursy, anebo televize podmínky filmařů odmítne a pak se začnou hledat jiné zdroje, což přípravy filmu ještě více zdrží. „Věřím ale, že to dopadne dobře a ještě na konci léta se rozjedou castingy,“ řekl Krištof.

Jak již deník Ostravan.cz informoval, film se bude natáčet výhradně v Ostravě a budou v něm hrát pouze ostravští herci. Na všechny role bude casting, a to včetně titulní postavy, kterou si možná nezahraje profesionální herec, ale úplně nová tvář. Způsob výběrů herců bude velmi neobvyklý. „Počítáme s tím, že na frekventované místo v Ostravě umístíme budku, kde si bude moci kdokoliv, kdo si chce zahrát Ostravaka, natočit video a bude se snažit přesvědčit nás, proč právě on by si mohl zahrát hlavní roli,“ řekl Křištof. „O obsazení některých menších rolích už máme jasno, zatím ale nemohu prozrazovat podrobnosti,“ doplnil producent.

Scénář k filmu vznikl za konzultací s autorem literární předlohy a napsal ho spisovatel Vladislav Kučík, který s Ostravakem i osobně potkal, ovšem je vázán smlouvou, která mu pod hrozbou vysoké pokuty zakazuje jeho totožnost prozradit. Režisérem filmu má být David Kočár.

A co říká Ostravak Ostravski na to, že plány na zfilmování jeho zápisků uvízly na mrtvém bodě. To není jasné, protože na e-mail, zaslaný před několika dny, zatím nijak nereagoval. Dříve přitom s deníkem Ostravan.cz loni na podzim ochotně komunikoval a dokonce pro naše čtenáře i vlastnoručně nakreslil pozdrav.

Ostravak Ostravski čte deník Ostravan.cz. Vlastnoručně nakreslil i pozdrav čtenářům.

Ostravak Ostravski loni nakreslil pozdrav našim čtenářům.

Deník Ostravan.cz v každém případě bude držet palce, aby plány na zfilmování Deniku Ostravaka neskončily fiaskem.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.