Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Agnostic Front rozsekali klub Barrák. Ostrava slyšela prvotřídní hardcore

Agnostic Front rozsekali klub Barrák. Ostrava slyšela prvotřídní hardcore

22.8.2014 00:00 Hudba

Koncert Agnostic Front, který se konal ve čtvrtek večer v ostravském klubu Barrák, naplnil veškerá očekávání. Legendární Američané se představili v nejlepším světle. Jejich vystoupení bylo plné energie a kapela zahrála plejádu svých nejlepších songů s naprostým nadhledem.

Zvětšit obrázek

Kapela Agnostic Front předvedla strhující koncert.
Foto: Aleš Honus

Jako první předskokani večera se představili polští Tester Gier z Katowic. Sympatičtí Poláci sami sebe označují jako speed metal a crossover trash punk. V loňském roce vydali cédéčko s názvem Krew na tafli. Tester Gier byli poměrně úsměvní. Nejzábavnější byl song o Ewě Farne s chytlavým refrénem: Ewě Farne dejte řád!

IMG_9127

Kapela Tester Gier z Katowic na koncertu v Barráku. (Foto: Aleš Honus)

Kapela působila sehraným dojmem, největší slabinou však byl nevýrazný hlasový projev zpěváků. Chlapi byli na pódiu sympatičtí, ale jejich styl a komentáře, ve kterých míchali polštinu s lajdácky vyslovovanou angličtinou, měly k profesionalitě ještě daleko. Tester Gier se však můžou pochlubit vynikajícím kytaristou, jehož hra byla velmi přesvědčivá. Jinak je humor neopouští asi nikdy. Na svém facebookovém profilu mají totiž vyjádření: „Hrajeme metal pro peníze“.

Jako druzí si zahráli čeští Deaf1CultO. Reinkarnovaná ostravská hardcore metalová kapela je tady od roku 1999, tehdy ovšem ještě jako Disfigured. Posléze fungovali jako DEAF99, v současné sestavě vystupují od roku 2010. Tady už se dal vysledovat zajímavý kvalitativní posun. Kapele to šlapalo neuvěřitelně.

IMG_9178

Kapela Deaf1Cult0 se role předskokana zhostila se ctí. (Foto: Aleš Honus)

Výrazný frontman s přesvědčivou barvou screamingu, výborné instrumentální výkony, skladby, jež měly hlavu a patu. Asi tolik by se dalo napsat o této kapelce, která si energicky vzala slovo a nepolevila až do konce jejího krátkého setu. Publikum už začalo také reagovat hlasitěji. Deaf1CultO se rozloučili coververzí hitu hlavních hvězd večera For My Family.

Amerika, drogy, osmdesátá léta. Roger Miret a Vinnie Stigma. Nerozlučná dvojice, nekompromisní představitelé newyorské hardcoreové scény. Oba vyrůstali v té horší části města. Zpěvák Miret v minulosti choval pitbully a organizoval psí zápasy (dnes je z něj vzorný vegetarián) a odseděl si dva roky za prodej drog.

Popsat atmosféru během koncertu Agnostic Front je velmi těžké, protože se nabízí jen samá superlativa. Legendární formace zahrála neuvěřitelný koncert, dokázala rozpumpovat publikum do varu. Neustále jej pobízela (zejména Stigma a Miret) ke skandování, jumpingu, pogování i kolečku. Byla to součinnost vpravdě královská a všechny české kapely by se mohly od potetovaných Amíků učit.

IMG_9350

Zpěvák Agnostic Front Roger Miret během koncertu v Barráku. (Foto: Aleš Honus)

Co se týče hudby Agnostic Front, má po třiceti letech kariéry (s jednou pauzou) stále co nabídnout. Zahrnuje v sobě elementární prvky punk rocku, hard rocku, metalu, hard coru i rock´and rollu. Zakládající členové Agnostic Miret a Stigma jsou skuteční lídři téhle legendární party! Vynikající pěvecký projev Mireta je mixem screamingu i zpěvu v ideálním poměru. Kytarista Stigma je autorem nesmrtelných melodických riffů.

Jejich songy jsou formálně nápadité. Nejzásadnější je vedle textového poselství asi jejich rytmika a melodika. Rytmika často střídá pomalejší začátek, na který navazuje rychlejší střední část.

IMG_9407

Kytarista Stigma během koncertu živě komunikoval s fanoušky. (Foto: Aleš Honus)

Melodie Agnostic Front jsou chorálového typu: obsahují nostalgickou chuť starého punku, ale dokážou i tvrději seknout v podobě screamingu nebo skandování. Kapela podala suverénní, vyrovnaný výkon. Instrumentální výkony jednotlivých členů byly dobré. Zazněly všechny nesmrtelné pecky jako My Life My Way, For My Family, Gotta Go a řada dalších.

IMG_9364

Kytarista Agnostic Front neúnavně hecoval fanoušky. (Foto: Aleš Honus)

Ale šlo o něco jiného. Šlo o kapelu, která vlastně definovala hranice žánru! Stigma často zvedal svou kytaru ke stropu a ukazoval své příjmení vyryté na zadní desce. Žertoval a házel na lidi ksichty. Výbornou náladu v publiku ocenili i samotní Agnostic Front poděkováním za krásný zážitek. Obecenstvo sebou mlelo, žduchalo, juchalo, zpívalo, řvalo, pařilo. Koncert Agnostic Front v Barráku je už nyní legendární událostí, neměl chybu a jediná chyba byla ten večer v Barráku nebýt.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.