Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravané zažijí své město jinak. Blíží se druhá Sousedská slavnost

Ostravané zažijí své město jinak. Blíží se druhá Sousedská slavnost

11.9.2014 00:00 Atd.

Druhý ročník tzv. Sousedské slavnosti pod heslem Zažít město jinak připravuje na sobotu 20. září ostravské kulturní centrum Cooltour. Akce se letos uskuteční na více místech než v minulém roce. Myšlenkou rodinného odpoledne je vrátit ulice krajského města veřejnému životu a tomu, co mají lidé rádi.

Zvětšit obrázek

Snímek z prvního ročníku Sousedské slavnosti z minulého roku.
Foto: Petr Kiška

V Ostravě se poprvé Sousedská slavnost konala v loňském roce na ulici 30. dubna před Novou radnicí, tehdy se jí zúčastnily přes dva tisíce lidí. Ulice ožila atmosférou plnou pohody, hudby, divadla, tance a dobrého jídla. A podle organizátorů tomu nebude jinak ani letos. Pro velký úspěch se bude opět slavit a ještě ve větší míře. Organizátoři se připravují na velký zájem ze strany veřejnosti, důkazem čehož je rozšíření slavnosti do dalších částí Ostravy.

„Ostravu jinak zažijeme letos v centru v okolí kostela sv. Václava a v Porubě u Věžiček. Ulice a silnice budou v sobotu 20. září od 14 do 21 hodin patřit především chodcům a cyklistům, protože se slavnost pořádá v rámci Mezinárodního dne bez aut,“ tvrdí zástupce organizátorů Martin Lindovský. Organizátoři jako pozvánku na akci natočili i propagační video.

Město se tak promění ve veřejný prostor plný kultury, domácího jídla, hudby, tance a také sportu. Díky Multižánrovému centru Cooltour, které je hlavním organizátorem, a dalším organizacím se zmíněná prostranství a jejich okolí alespoň na jeden den stanou tzv. Malou Kodaní. „Kodaň je totiž vzor města, které je nejvíc laskavé pro život svých obyvatel, proto se stalo vzorem organizátorů pro pořádání letošního ročníku,“ dodává Lindovský.

Strůjcem všeho dění můžou být i samotní návštěvníci, neboť na bleším trhu budou moci prodávat a měnit potřebnosti všeho druhu. Pokud umí vařit, můžou se pochlubit i tímto svým umem a na akci své jídlo prodávat nebo jej jen rozdávat. „Lidé ale samozřejmě můžou přijít jen tak se podívat a užít si odpoledne s celou rodinou,“ dodává zástupce kulturního centra Cooltour.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.