Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jak to slyší Tobi: Od Fear Factory přes Mandrage ke Kocábovi a Watersovi

Jak to slyší Tobi: Od Fear Factory přes Mandrage ke Kocábovi a Watersovi

24.11.2014 00:00 Hudba

Dalším hostem rubriky je David Tobiasz alias Tobi, frontman ostravské artrockové kapely Jeseter, který je známý také z dřívějšího působení v kapelách Robson nebo Mupy Mup. Kromě toho je moderátorem Helax Radia a televizní diváci ho můžou znát také jako moderátora pořadu Sabotáž nebo představitele menších rolí v seriálu Pečený sněhulák. Kromě toho je ale velkým fanouškem a znalcem hudby mnoha žánrů.

Zvětšit obrázek

David Tobiasz vystupuje mimo jiné jako moderátor.
Foto: Archiv

Zero 7 – In The Waiting Line (2006): Tak dobře, jdeme na to. První kapelka, znám jenom její název, ale líbí se mi. Trip hop nebo acid jazz miluji… Parádní věc na výlet, úplně se vidím, jak jedu autem, do předního skla se opírá sluníčko, kolem nádherné podzimní barvy a já si bloumám myslí nad tím, jak je život kouzelný… Zní podobně jako francouzští Air.

 

Fear Factory – Powershifter (2010): No podívejme se, Fear Factory. Desku Demanufacture jsem poslouchal v dobách Black Rose pořád dokola, znám vlastně jenom ji. Celkem jsem v té době frčel na Burtonovi, má skvělou barvu a mám podezření, že ho tak trochu kopíruje zpěvák ze Slipknot. Ale naživo mne Fear Factory, tuším, že to bylo na Sonisphere, tak úplně nepřesvědčili. Asi jsem měl v sobě menší než malé množství piva na pořádnou třepačku. Každopádně tuhle věc neznám, ale není to zas tak odlišné od toho, co dělali na Demanufacture.

 

Talking Heads – Life During Wartime (1984): Jéva, Talking Heads, čas na pořádnou párty! Škoda, že tohle a další jim podobní nevyplňují éter komerčních rádií od rána do večera. Každopádně už vím, co budu pouštět na Silvestra pořád dokola.

 

Mandrage – Siluety (2013): Siluety znám, docela dost často je pouštím v pořadu Čektrek na rádiu Helax. Ale že bych si to pustil ve dvě hodiny ráno na poslechovce, když se vracím z restauračního sanatoria, tak to určitě ne.

 

Chemical Brothers – Hey Boy, Hey Girl (2008): Opravdu super cyber punk! V mých hudebních počátcích jsem tuhle elektro muziku moc nemusel, ale pravdou je, že postupem času jsem v tom našel veliké zalíbení. Má to zkrátka své kouzlo a ten šamanský groove je parádní. Trans  se vším všudy. Za mne oblíbená deska Šemíků „Exit Planet Dust“.

 

Michael Kocáb: Anna Drops (2014): Michael Kocáb rozhodně patří mezi mé nejoblíbenější zpěváky, jeho rockový šanson je epesní. Tohle je věc z poslední desky a zpívá mu to fantasticky, navíc Kocáb vytváří famózní melodie… škoda, že neměli možnost v dobách největší slávy s Výběrem expandovat do zahraničí, patřili by mezi světovou špičku. Akorát já Michala rád, když zpívá pouze česky, jelikož mám pocit, že měli s Milošem Zemanem stejného lektora angličtiny.

 

Can – Vitamin C (1972): Can, tak to je zábava pro velmi sofistikované posluchače. Mám na ně s kamarády a skvělými muzikanty Ondrou Sedleckým a Tomem Grohreginem parádní vzpomínku, ale to je nepublikovatelné. Doporučuji skladbu Aumgh z desky Tago Mago, ovšem předtím ještě navštivte nějakou „acid lékárnu“.

 

Tanja: Ďáblem posedlá (1989): To zpívá Tanja o Radimovi Pařízkovi? Ďábel si mne osedlal? Ne, zde bych rozhodně povolal hudebního exorcistu… Holt ten český hejvík 80. let bude vždy znít jako zábavová muzika, bohužel. Ale zajímalo by mě, jak vypadá Tanička dnes.

 

Roger Waters and Eddie Vedder: Comfortably Numb (2012): Já vím, že jsem občas hluchý, ale tohle mi neladí. Roger Waters působí unaveně a Eddie Vedder se tady vůbec nehodí. Podle mě má nahnáno, no jo, tohle je velká kláda a ne skladba Jeremy. Omlouvám se za kritiku, ovšem oba pánové jsou velikáni, a proto si ji dovolím hodit do placu. Opravdu to nikdy nemělo spatřit světlo světa. Na konci se ale chytnou za ruku, tak to asi dobře dopadlo. Pro zajímavost jsem si pustil verzi Davida Gilmoura a Davida Bowieho… jiný oddíl, i když o pět let dříve.

https://www.youtube.com/watch?v=lZVrOtO25zM

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.