Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Dům umění slaví Kubištovo výročí a vyhlašuje soutěž o knihy

Dům umění slaví Kubištovo výročí a vyhlašuje soutěž o knihy

26.11.2014 00:00 Obraz & Slovo

Galerie výtvarného umění v Ostravě všem návštěvníkům ve čtvrtek 27. listopadu připomíná výročí úmrtí Bohumila Kubišty sníženým polovičním vstupným na výstavu Zářivý krystal a soutěží o knihy. Galerie obdaruje i každého 34. a 96. čtvrtečního návštěvníka jako připomenutí 96 let, které od smrti umělce v tento den uplynou, a mladého věku pouhých 34 let, kterých se zakladatel českého moderního umění dožil.

Zvětšit obrázek

Bohumil Kubišta: Hypnitizér, 1912 (výřez)
Repro: Galerie výtvarného umění Ostrava

Soutěž o výpravné obrazové publikace Bohumil Kubišta – Zářivý krystal pak potrvá po celé adventní období a zapojit se do ní může každý návštěvník výstavy – postačí, když svou vstupenku doplní o kontaktní údaj a vhodí ji do připravené schránky. V každou adventní neděli pak galerie vylosuje jednoho výherce výpravné monografie. První slosování se uskuteční již 30. listopadu, na který letos připadá první adventní neděle.

Hlavním autorem monografie je významný český historik umění Karel Srp. O výhře budou šťastlivci informováni telefonicky nebo e-mailem. „Soutěž jsme vyhlásili především proto, aby i galerie mohla v rámci adventu obdarovat a potěšit své návštěvníky něčím, co přináší klid duši. Byl bych velmi rád, kdyby cena posloužila výhercům jako exkluzivní vánoční dárek, ať už pro jejich blízké, nebo pro ně samotné,“ říká ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza.

Výpravná obrazová publikace Bohumil Kubišta – Zářivý krystal, která má 464 stran a 420 obrazových příloh, se věnuje Kubištovu postoji k umění, světu, náboženství i filozofii. Monografie z dílny nakladatelství Arbor vitae prezentuje i několik dosud nepublikovaných Kubištových děl. Součástí knihy jsou také výsledky rozsáhlého archivního bádání, které bylo zaměřeno na Kubištův život. Biografická část reflektuje Kubištův odkaz v umění 20. století a obsahuje přehled jeho samostatných výstav. Editorem a hlavním autorem je historik umění Karel Srp, na publikaci spolupracovaly Gabriela Pelikánová a Zuzana Novotná. Monografii je možno zakoupit na pokladně ostravského Domu umění za 1 200 korun, přičemž v běžné distribuci je výrazně dražší.

Expozice Zářivý krystal, která je v ostravském Domě umění k vidění až do 4. ledna, mapuje život, dílo a kontext tvorby slavného malíře Bohumila Kubišty i jeho vliv na tvorbu jeho současníků i následovníků. Prezentováno je 223 uměleckých děl 46 umělců ve všech sálech Domu umění, z toho přibližně 130 prací Kubištových. Výstava skýtá mimořádnou a neopakovatelnou příležitost prohlédnout si  i díla ze soukromých sbírek běžně nepřístupná veřejnosti. Výstavní exponáty zapůjčilo také více než 36 galerií a veřejných institucí z celé České republiky.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.