Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Strůjce festivalu Pendl Filip Košťálek: Věříme, že to bude nová ostravská tradice

Strůjce festivalu Pendl Filip Košťálek: Věříme, že to bude nová ostravská tradice

3.2.2015 00:45 Hudba

Jestliže sledujete kulturní dění v Ostravě a zejména pak akce okolo Multižánrového centra současného umění Cooltour, nejspíš víte, že za mnoha událostmi stojí mladý a ambiciózní promotér Filip Košťálek. Tento hybatel ostravské scény má na kontě desítky vydařených koncertů i filmových nocí a nyní přichází se zatím nejodvážnějším projektem – Ostravskou klubovou nocí Pendl, která nabídne v noci z pátku na sobotu třicet kapel, za kterými budou diváci pendlovat mezi šesti kluby.

Zvětšit obrázek

Autor nápadu festivalu Pendl (Ostravská klubová noc) Filip Košťálek.
Foto: Kelly Jane Carrow

Jak dlouho trvaly přípravy Pendlu?

První schůzka týmu proběhla již na začátku září. Od té doby probíhají příravy až dosud.

S kým na tomto projektu pracuješ? Stojí za organizací Pendlu nějaká zavedená promotérská skupina, nebo jde čistě o partu hudebních nadšenců?

Nejprve jsem oslovil kluby, se kterými jsem již nějakou dobu před tím spolupracoval. Nápad se líbil, konkurence šla stranou a všichni se do příprav vrhli s nadšením. Takže jde vlastně o společnou iniciativu ostravských klubů a kulturních institucí.

Nemůžeme se vyhnout otázce inspirace u úspěšné Žižkovské noci, která má velmi podobný koncept. Bylo to tak, že jste chtěli tento festivalový formát zkusit zasadit do ostravského prostředí?

Samozřejmě jsme věděli o tom, že podobné koncepty už fungují i jinde, nejenom v Praze. Avšak jak je v Ostravě zvykem, rozhodli jsme se klubovou noc udělat nezávisle a po svém. Pendl jsme začali připravovat od samotného začátku bez jakýchkoliv vnějších vlivů.

Program se bude odehrávat v klubech Barrák, Cooltour, Stará Aréna, Plan B, ale i v nově otevřených klubech La Cachimba a Dock. Nebojíte se, že bude na těchto místech nepoměrně menší návštěvnost než v zavedených podnicích?

Vůbec ne. Program je rozvrstven tak, aby i v těchto klubech byli atraktivní interpreti, na které stojí za to přijít. Spíše naopak si myslím, že na některé z kapel bude nutné v těchto klubech čekat třeba tři čtvrtě hodiny předem, aby měl návštěvník jistotu, že se do klubu dostane. Navíc je to skvělá příležitost se do těchto nových prostor podívat.

Festival je koncipován jako multižánrová akce pro každého. Nemyslíš si, že tento fakt může odradit například fanoušky hardcoru či hiphopu, kteří mají „svůj“ žánr v programu zastoupen třeba pouze jednou kapelou?

Kapely jsme vybírali tak, aby si každý užil festival po svém a co nejlépe. Myslím si, že fanoušek hlavních hudebních žánrů si najde svou cestu programem, který bude nabitý od začátku do konce. Při tvorbě finálního lineupu jsme mysleli i na to, aby se kapely stejného žánru navzájem nekryly a bylo je tak možno stihnout.

Před pár dny jste oznámili, že formaci Orikoule nahradí PSH. Můžeš čtenářům upřesnit, proč k této změně došlo?

Ano, je to tak. James Cole odjel nečekaně do Peru a my jsme museli vymyslet s BiggBoss řešení. Naštěstí se to povedlo a místo něj přijede Vladimir 518 – tudíž kompletní PSH.

Bude na Pendlu nějaká kapela, na jejíž koncert se ty sám vyloženě těšíš?

Nemůžu si nechat ujít své oblíbené WWW neurobeat, nicméně má cesta povede zejména přes mladé a talentované skupiny. Těším se na hiphopové True Crew nebo na slovenské Elections in the Deaftown, kteří přijedou přímo z berlínského koncertu. Snad to všechno stihnu.

Pokud skončí Pendl úspěchem a spokojeností ze strany návštěvníků, můžeme počítat i s dalšími ročníky?

Rozhodně. Všechny kluby vidí v této akci velký potenciál pro Ostravu, takže věříme, že první ročník bude úspěšným začátkem nové tradice.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.