Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Hudební perly týdne: Pianista Gerstein se vrací, japonská houslistka zahraje na stradivárky

Hudební perly týdne: Pianista Gerstein se vrací, japonská houslistka zahraje na stradivárky

15.2.2015 00:00 Hudba

Hned dva špičkoví hudební interpreti navštíví v průběhu týdne Ostravu. Ve středu 18. února se bude konat koncert světoznámého pianisty Kirilla Gersteina, který bude hrát Bacha a Liszta, následně se mohou milovníci hudby těšit ve čtvrtek a v pátek na vynikající japonskou houslistku Sayaku Shoji, která zahraje jednu z nejnáročnějších skladeb, která kdy byla napsána.

Zvětšit obrázek

Japonská houslistka Sayaka Shoji míří do Ostravy.
Foto: Archiv umělkyně

Skvělého pianistu Kirilla Gersteina měli možnost Ostravané slyšet už s Janáčkovou filharmonií na podzim roku 2013 v Prokofjevově Druhém klavírním koncertu, tentokrát ovšem odehraje sólový komorní recitál. Půjde o jedno ze dvou exkluzivních vystoupení umělce v České republice. Druhé se uskuteční v Praze 23. února. Do programu vybral Gerstein Bachovy Invence a Lisztovy Transcendentální etudy. Koncert se bude konat ve středu v sále Domu kultury města Ostravy.

O den později na stejném místě vystoupí společně s Janáčkovou filharmonií mladá houslistka Sayaka Shoji, která byla první Japonkou a zároveň nejmladší výherkyní v historii Paganiniho soutěže v Ženevě v roce 1999. Na této soutěži, která znamená slávu a prestiž, zazářila již ve svých 16 letech.

V Ostravě, kterou zařadila do svého programu po boku takových měst jako Sao Paulo, Hong Kong, Tokio a Doha, vystoupí v Domě kultury města Ostravy 19. a 20. února. V jejím podání tu zazní jeden z interpretačně nejnáročnějších koncertů  – Houslový koncert d moll finského skladatele Jeana Sibelia, od jehož narození uplyne letos 150 let. Na následujícím odkazu se můžete podívat, jak tuto skladbu, která patří k jejím nejoblíbenějším, zahrála již v roce 2004 spolu s Londýnským symfonickým orchestrem.

https://www.youtube.com/watch?v=mN545pPMNCk

Kromě této skvělé interpretky je dalším nepochybným lákadlem čtvrtečního a pátečního koncertu Dvořákova Symfonie č. 6, která se právem řadí k autorovým mistrovským opusům v oblasti symfonického žánru.

 

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.