Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Okradená kapela Fiha se vrací na pódia. Fanoušci jí poslali 100 tisíc na nové nástroje

Okradená kapela Fiha se vrací na pódia. Fanoušci jí poslali 100 tisíc na nové nástroje

19.2.2015 16:20 Hudba

Ostravská kapela Fiha, kterou před Vánocemi v Praze okradli o veškerou nástrojovou aparaturu v hodnotě přes čtvrt miliónu korun, se díky úspěšné sbírce mezi jejími příznivci vrací na pódia. Fanoušci muzikantům prostřednictvím internetové sbírky poslali potřebných 100 tisíc korun, chybějících na nákup nových nástrojů.  Do konce března kapela zveřejní nový klip a zhruba o měsíc později vydá i cédéčko, které pak pokřtí v Ostravě během prvního veřejného koncertu po vynucené odmlce.

Zvětšit obrázek

Frontman kapely Fila Filip Rácz při koncertu v Žatci.
Foto: Archiv kapely

Kapele vykradli dosud neznámí zloději dodávku zaparkovanou před jedním z pražských hotelů, a to jen několik dní před Vánocemi. Fiha přišla o sedm kytar, elektrické piano, bicí soupravu, zesilovače i veškeré příslušenství. Ke krádeži došlo krátce před vánočním koncertem Václava Neckáře, kde FiHa vystupovala jako host. „Policie dodnes nic nenašla,“ posteskl si frontman kapely Filip Rácz.

Členové kapely sice prožili asi nejsmutnější Vánoce ve svém životě, hned po Novém roce se ale vzchopili a začali jednat. Na internetu prostřednictvím specializovaného portálu vyhlásili sbírku mezi fanoušky a zároveň se zadlužili až po uši.

„Abychom mohli dále fungovat, museli jsme si půjčit, kde se dalo, a nástroje jsme zakoupili. Peníze ze sbírky tak poslouží na vrácení dluhů, které jsme kvůli tomu nadělali. Důležité ale je, že základní nástroje už máme, i když jde jen o ty nejnutnější věci,“ dodal.

Fanouškům, kteří do sbírky přispěli, nyní za jejich pomoc náleží různé odměny – například cédéčka s autogramy, volné vstupenky na koncert, exkurze do zkušebny a podobně.

Kapela se o své slovo přihlásí velmi brzy. Už v pátek 20. února bude natáčet první videoklip k novému albu, který bude mít premiéru o měsíc později. Pak vyjde nové album. „Nová deska je už nahrána i smíchána,“ dodal Rácz.

Jako host se na albu v jedné z písní objevuje i Václav Neckář, který se s kapelou v posledních letech spřátelil a který vystoupil i na jejím loňském koncertu v ostravském klubu Parník.

Václav Neckář pro album nazpíval píseň Two People, „To je písnička, kterou hrajeme už několik let a Vaškovi se na koncertech hodně líbila, a tak mne napadlo, že pro něj napíšu jednu sloku v češtině. Vznikla tak nová verze této písně, která je napůl česky a napůl anglicky. V průběhu letošního roku určitě i k ní vznikne videoklip,“ dodal Filip Rácz.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.