Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Film Cesta ven, natáčený s romskými neherci v Ostravě, převálcoval Českého lva

Film Cesta ven, natáčený s romskými neherci v Ostravě, převálcoval Českého lva

21.2.2015 23:39 Atd.

Sociální drama Cesta ven, natáčené především v Ostravě, se stalo nejúspěšnějším českým filmem za rok 2014. Potvrdil to sobotní ceremoniál filmových cen Český lev. Snímku, který je sondou do romské problematiky, udělili akademici nejenom titul Nejlepší film, ale také jej považují za nejzdařilejší hned v dalších šesti kategoriích. Nejlepší České lvy tak dodává českým kinům ostravské televizní studio v čele s produkční Kateřinou Ondřejkovou, které se na snímku také podílelo.

Zvětšit obrázek

Představitelka hlavní role Klaudia Dudová ve filmu Cesta ven
Foto: Česká televize

„Doufám, že ta cena je také pro téma filmu,“ řekl bezprostředně po ocenění za režii Petr Václav. Upozornil tak na fakt, že smyslem Cesty ven je nahlédnout za mediální oponu k romským spoluobčanům. Zviditelnit jejich společenské vyloučení a snahu odpovědět na otázku, jak najít z této izolace východisko. „Žije jich tady sice deset tisíc, ale moc o nich nevíme. Doufáme, že se teď Cestě ven vrátí diváci,“ pronesl jeden z trojice producentů Jan Macola. Snímek totiž na rozdíl od jiných filmů s populárními hereckými hvězdami u diváků moc velký úspěch neměl.

Cesta ven získala i cenu za nejlepší herečku v hlavní roli, kterou obdržela pro mnohé překvapivě, ale plným právem neherečka Klaudia Dudová za roli mladé romské matky, která se chce postavit na vlastní nohy, ale má problém najít práci.

Její skromné jednověté poděkování u řečnického pultu v sále pražského Rudolfína ostře kontrastovalo s exhibicemi školených herců. Petr Václav byl ještě před udělením Českého lva za režii podroben spolu s ostatními nominovanými zkušebnímu testu v rychlosti srdečního tepu společně s Miroslavem Krobotem (Díra u Hanušovic) nebo Jiřím Svěrákem (pohádka Tři bratři). Jeho byl prokazatelně nejrychlejší, přesto se snažil být suverénní a míru očekávání ocenění se snažil odlehčit. Porota akademiků dala jednoznačně přednost aktuální a bezprostřední společenské výpovědi před diváckými filmy s atraktivními hereckými výkony.

Film Cesta ven je také možno považovat svým způsobem za „ostravský“. Nejen, že se natáčel ve známých ostravských lokalitách, jako třeba kontroverzní Přednádraží, ale také si v něm „zahrála“ i celá řada ostravských Romů. Navíc na kameře, kterou akademici rovněž ocenili jako nejlepší, se podílel syn známé ostravské rodačky Věry Chytilové Štěpán Kučera.

Přestože ve filmu hrají z 99 procent neherci, v jedné vedlejší roli je možno vidět profesionálního herce Přemysla Bureše. Na svém účinkování se shodl s režisérem Petrem Václavem, podmínkou ale bylo, že jeho postava téměř nepromluví.

Kromě velkého úspěchu v anketě Český lev triumfoval film Cesta ven už v Cenách české filmové kritiky, kde se stal také nejúspěšnějším českým filmem.

Ceny Český lev 2014:

Nejlepší film: Cesta ven
Režie: Petr Václav (Cesta ven)
Scénář: Petr Václav (Cesta ven)
Herečka v hlavní roli: 
Klaudia Dudová (Cesta ven)
Herec v hlavní roli: Ivan Trojan (Díra u Hanušovic)
Herečka ve vedlejší roli: Lenka Krobotová (Díra u Hanušovic)
Herec ve vedlejší roli: Jaroslav Plesl (Díra u Hanušovic)
Kamera: Cesta ven
Zvuk: Cesta ven
Hudba: Krásno
Masky: Tři bratři
Kostýmy: Tři bratři
Scénografie: Tři bratři
Střih: Cesta ven
Dokument: Olga

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.