Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Držte si klobouky: Na Colours míří britská hitparádová senzace Rudimental

Držte si klobouky: Na Colours míří britská hitparádová senzace Rudimental

24.2.2015 10:04 Hudba

Britská drum and bassová kapela Rudimental, která posbírala řadu hudebních cen, dobyla většinu evropských hitparád a pokořila snad všechny významné světové festivaly, je další potvrzenou hlavní hvězdou letošního festivalu Colours of Ostrava. Kapela přijede poprvé do ČR v kompletní sestavě, navíc s trumpetistou Markem Crownem a zpěváky Bridgette Amofah, Anne-Marie a Thomasem Julesem. Tedy v sestavě, se kterou loni excelovala na festivalu Glastonbury.

Zvětšit obrázek

Britská kapela Rudimental míří na Colours.
Foto: Colours of Ostrava

Formaci tvoří čtveřice producentů a hudebníků z londýnské čtvrti Hackney: Piers Agget, Kesi Dryden, Amir Amor a DJ Locksmith. Do Ostravy přivezou pozitivní taneční náladu a směs drum and bassu, soulu, funky, popu a R&B.

Na světovou scénu kvartet hudebníků raketově vstoupil v roce 2012. „Získali Brit Awards, Mobo Awards, byli nominováni na Mercury Prize a MTV Europe Music Awards. Se singly Feel the Love, Waiting All Night nebo Not Giving In dobyli většinu evropských hitparád a platina za debutové album Home byla už samozřejmostí,“ říká o kapele hudební publicista a spolupracovník Colours Jiří Moravčík. Služba Spotify dokonce skladbu Fell the Love zařadila před dvěma lety mezi desítku nejstreamovanějších písní.

„Skupina na sebe upoutala pozornost i tím, že v době svých počátků vsadila na spolupráci s do té doby nepříliš známými zpěváky, což už dnes samozřejmě neplatí – John Newman, kterého známe z loňských Colours, a zpěvačky Alex Clare, Ella Eyre, Bridgette Amofah nebo Emeli Sandé mají dnes vlastní hvězdné kariéry,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Tři členové Rudimental pocházejí z londýnské čtvrti Hackney: multikulturního hnízda hudebníků a umělců, jehož symbolem je nástěnná malba z roku 1985, znázorňující karnevalový mírový průvod s duchem pospolitosti. „Kdybychom nevyrůstali v Hackney, nikdy by se z nás nestali lidé a hudebníci, jakými dnes jsme,“ tvrdí členové Rudimental a vztah ke čtvrti dávají jasně najevo – legendární obraz zanesli na obal alba příznačně nazvaného Home a na rekonstrukci chátrající malby věnovali nemalou finanční částku.

Popularita nahrávek je jedna věc, ale Rudimental dostaly do pozice elektropopové taneční hvězdy také strhující koncerty: „Chceme všem dokázat, že nejsme jen studiový drum´n´bass kvartet. Jsme muzikanti, hrajeme na nástroje a živá show je pro nás vším. Chceme o tom přesvědčit celý svět,“ prohlašují členové kapely.

Festival Colours of Ostrava nabídne v červenci čtyři dny plné koncertů hvězd světové i domácí hudby, divadel, diskusí, workshopů, filmů i výtvarných aktivit. K již dříve potvrzeným jménům patří Björk, St. Vincent, Mika, Caribou, José González, The Cinematic Orchestra, Caravan Palace, Swans, Klangkarussell, Dillon, Roni Size & Reprazent, Owen Pallett, Faiz Ali Faiz, Avishai Cohen’s New York Division, Black Strobe, Electro Deluxe, Oscar And The Wolf, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, The Dumplings, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields, Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs, Abavuki a NO Blues. Další desítky jmen světové i tuzemské scény budou v následujících týdnech přibývat.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.